Da li znate koliko puta bi trebalo da žvaćete svaki zalogaj?

Zivot i stil - Četvrtak 21.03.2024 - 09:58

Veoma ste gladni i imate kratku pauzu za ručak, tako da je teško odvojiti vreme da svaki zalogaj hrane lepo sažvaćete i usitnite, ali zdravstveni stručnjaci kažu da je izuzetno važno steći naviku da temeljno žvaćete.

Foto: Shutterstock/Nicoleta Ionescu Foto: Shutterstock/Nicoleta Ionescu
Nemačko udruženje zubnih tehničara ističe da je veoma važno svaki zalogaj hrane sažvakati i do 30 puta, ako je moguće, što je navika koja zahteva pažljivo jedenje i samodisciplinu.
 
Zašto je temeljno žvakanje toliko važno?
 
Istraživanja su pokazala da duže žvakanje hrane rasterećuje probavni sistem i pomaže da zubi i desni budu zdravi.
 
Desni se bukvalno masiraju kada se tvrda hrana kao što je sirovo povrće ili hleb od integralnog brašna temeljno žvaće, a time se poboljšava cirkulacija krvi.
 
Stručnjaci za higijenu zuba kažu i da se intenzivnim žvakanjem može sprečiti karijes jer se plak sastruže i luči se više pljuvačke, što opet ima zdravstvene koristi jer pljuvačka štiti zube od kiselina i sadrži minerale koji gleđ održavaju jakom i zdravom.
 
Takođe ne treba zaboraviti da se bolje oseća ukus dobro sažvakane hrane jer žlezde u usnoj duplji luče više pljuvačke koja podmazuje naše pupoljke ukusa, čineći ukuse intenzivnijim.
 
Ali možete steći naviku da temeljno žvaćete samo ako odvojite dovoljno vremena za obroke, prenosi N1 Zagreb.
 
Zdravstveni stručnjaci savetuju da jedete pažljivo i da obratite pažnju na ukus i konzistenciju hrane.
Najvažnije je gutati tek kada se tekstura hrane ‘razgradi’, odnosno kada se u ustima stvori kaša.
N1 Zagreb

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: