Desetine naučnika će pregledati milione stranica tajne arhive "Hitlerovog pape"

Zivot i stil - Utorak 03.03.2020 - 13:42

Vatikan je za javnost otvorio arhivske dokumente koji bi mogli baciti novo svetlo na papu Pija XII čiji je pontifikat trajao od 1939. do 1958. godine, a u pitanju su dokumenti koji su desetinama godina bili u tajnosti.

Vatikan za javnost otvorio arhivske dokumente FOTO: Pixabay Vatikan za javnost otvorio arhivske dokumente FOTO: Pixabay
Iako kritičari tvrde da je Pio XII, koga su neki nazivali "Hitlerovim papom", znao da režim nacističke Nemačke ubija Jevreje i nije preduzeo ništa da to spreči, Vatikan tvrdi da je Pio XII radio iza scene kako bi ih spasao.
 
Na desetine naučnika pripremaju se za pregled mnogih dokumenata. 
 
Papa Franja doneo je odluku pre godinu dana da otvori arhive o jednoj od najkontroverznijih figura Rimokatoličke crkve.
 
"Crkva se ne boji istorije", rekao je Papa vatikanskim istraživačima, javlja BBC.
 
Papa Franja je istakao da su papinstvo Pija XII obeležili "trenuci ozbiljnih poteškoća, mučnih odluka ljudske i hrišćanske razboritosti što bi se nekima moglo činiti kao uzdržanost".
 
Na zvaničnoj veb stranici Vatikana stoji da se radi o velikoj količini materijala od čega je mnogo toga u digitalnoj formi.
 
Biskup Serđo Pagano istakao je da su dokumenti iz Drugog svetskog rata raspoređeni na milionima strana, podeljenih u 121 odeljak prema temi.
FoNet, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: