Dronovi će nam prepoznavati lica

Zivot i stil - Nedelja 21.02.2021 - 15:22

Stvarnost je prevazišla fantaziju. Spremni su dronovi koji će nam prepoznavati lica. Dobro došli u Armagedon.

FOTO: Free Images FOTO: Free Images
Izraelska kompanija AnyVision za nadzor razvila je bespilotne letilice sa mogućnotima prepoznavanja lica a američka policija razmišlja o njihovoj skoroj primeni, piše forbes.com.
 
Izraelska startup kompanija, koju je svojevremeno finansirao Microsoft, patentirala je tehnologiju prepoznavanja lica pomoću dronova. Patent je nazvan “Adaptivno pozicioniranje dronova za poboljšano prepoznavanje lica.”
 
Problem je kada se iz dronova pokušava prepoznati neko iz različitih uglova, jer dobijeni prikazi nisu baš kvalitetni. Da bi razrešili taj problem firma se udružila a izraelskim dobavljačem odbrane Rafael za novo zajedničko ulaganje nazvano SightX. Ipak u demonstracijama dostavljenim medijima prošle godine,dronovi kompanie SightX nisu imali mogućnost prepoznavanja lica. Ali taj problem će se rešiti rečeno je.
 
Sada je nejasno da li je tehnologija namenjena samo vojsci ili će se prodavati i policiji, piše forbes.com.
 
Izvršni direktor AniVision CEO Avi Golan rekao je za Forbes, da će dronovi uskoro postati stvarnost.
 
“Mislim da je to više futuristička tehnologija, ali želim da je imam u svom džepu kad je čovečanstvo prihvati,” rekao je.
 
Microsoft je 2019. kupio udeo ali se povukao nakon izveštaja da je alat ove kompanije korišćen na graničnim prelazima Izrael-Zapadna obala. Reč je nemogućnosti Microsoft vršenja konrole nad AniVision.
 
U Americi se pripremaju za upotrebu dronova u prepoznavanju lica sudeći prema izjavama svaničnika.
 
“Misllim da ćemo u nekom trenutku u budućnosti to verovatno videti. Pokušavamo da uravnotežimo tehnologiju sa pravom ljudi na privatnost. I očigledno je da kad uđete u prodavnicu, banku mašine će vam zarobiti lice kad ulazite. Približno bilo gde da izađete u javnost, vaše lice snimaju kamere,” rekao je Mike Hutchins poručnik zadužen za bespilotne letelice u Sacramento Police Deprtment.
Domino, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: