I flamenko ugrožen pandemijom koronavirusa

Zivot i stil - Petak 20.11.2020 - 13:36

Deset godina nakon što je UNESCO proglasio flamenko nematerijalnim kulturnom baštinom, oko 42 posto umetnika tog španskog plesa i muzike moglo bi da se povuče zbog krize izazvane koronavirusom, upozorilo je udruženje igrača flamenka u Španiji.

"Očekivanja od budućnosti su uglavnom pesimistična" FOTO: AFP
Udruženje je u saopštenju pod nazivom "Flamenko i kovid-19: Umetnici pre i posle pandemije", saopštilo da je oko 27 posto ispitanika reklo da im je od marta, kada se koronavirus pojavio u Španiji, bilo otkazano ili odgođeno preko 50 posto nastupa. Zbog toga su ostali bez ukupno 1,4 miliona evra prihoda, piše N1 Zagreb.
 
Flamenko, ples i muzika za koje se veruje da vuku korene iz 18. veka, jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Španiji. Najpopularniji je u južnoj pokrajini Andaluziji, gde je nastao, a gde deluje 78 posto umetnika iz čitave Španije.
 
"Očekivanja od budućnosti su uglavnom pesimistična", navelo je udruženje u saopštenju. "Ako se situacija ne promeni, 42,4 posto umetnika biće prisiljeno da napusti karijeru i baviće se nečim drugim".
 
U Španiji je od 14. marta do 21. juna bilo proglašeno vanredno stanje tokom kojeg su bile zatvorene sve dvorane, kafići, pozorišta i druga mesta gde se izvodi flamenko. Andaluzija, sa 8,4 miliona stanovnika je najnaseljenija pokrajina, nalazi se trenutno pod uzbunom maksimalnog nivoa. Zbog širenja koronavirusa zabranjene su sve aktivnosti koje nisu neophodne nakon 18 sati.
 
U gradovima poput Sevilje, Kadiza i Harezade Frontijer otkazane su predstave.
 
Flamenko je prilično popularan i u zapadnoj pokrajini Estremaduri te južnoj Mursiji, pa su i tamošnji umetnici sada ugroženi. Do izbijanja koronavirusa oko 81 posto umetnika isključivo je živelo od izvođenja flamenka.
 
Godine 2010. je UNESCO, agencija za promociju kulture pri Ujedinjenim nacijama, proglasila flamenko svettskom nematerijalnom kulturnom baštinom, a u ponedeljak je obieležen Dan flamenka.
 
"Tražimo od državnih tela efikasne mere i direktnu pomoć jer je umetnicima zaista neophodna finansijska pomoć", poručilo je udruženje flamenka, dodavši da "mesecima čeka" na sastanke s raznim ministarstvima kako bi se rešila aktuelna situacija.
N1, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: