Kineska sonda sletela na TAMNU STRANU MESECA, poslala i prve fotografije VIDEO

Zivot i stil - Četvrtak 03.01.2019 - 12:21

Kineska sonda "Čange-4" sletela je na tamnu stranu Meseca, nakon što je lansirana iz centra Sičang, na jugozapadu Kine, javila je kineska centralna televizija.

Kineska sonda Kineska sonda "Čange-4" FOTO: AP
Sonda se spustila i poslala fotografiju satelitu "Ćekiao", koji će prenositi komunikacioni signal kontroli misije na Zemlji sa dalje strane Meseca.
 
Dalja hemisfera Meseca, poznata i kao "tamna strana", nikada nije vidljiva sa Zemlje i nije istražena iako je snimljena 1959. godine, javio je AFP.
 
Sonda je lansirana 8. decembra, a ušla je u lunarnu orbitu 12. decembra. Ovo je prvo mekano sletanje na tamnoj strani Meseca.
 
Rover "Čange-4" nosi šest eksperimenata iz Kine i inostranstva, uključujući niskofrekventne astronomske eksperimente, kako bi se iskoristila prednost nepostojanja interferencija na daljoj strani Zemljinog satelita.
 
Sonda će obaviti i mineralne i radijacijske testove, saopštila je Kineska nacionalna administracija za svemir.
 
Tokom lunarne noći, koja traje 14 zemaljskih dana, temperatura pada na minus 173 stepena Celzijusova, a za vreme lunarnog dana, koji takođe traje 14 zemaljskih dana, temperatura raste na 127 stepeni Celzijusovih.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: