Lekari potvrdili: Čokolada bolje ublažava tegobe

Zivot i stil - Ponedeljak 14.01.2019 - 12:16

Nekoliko lekara potvrdilo je teoriju o tome, da čokolada bolje pomaže u otklanjanju problema sa disanjem i problema sa kašljem nego sirup. Doktor za kardiovaskularne i disajne bolesti Alin Moris (Alyn Morice), govorio je za “The Sun” i objasnio je zašto on vjeruje u teoriju sa čokoladom.

Čokolada smiruje završetke nerava FOTO: Getty Images Čokolada smiruje završetke nerava FOTO: Getty Images
Ovaj doktor kaže kako je sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 163 ljudi koji su osetili znatnu razliku u disanju i smanjenje kašljanja, nakon što su konzumirali čokoladu nekoliko dana uzastopno. 
 
Međutim, ovo nije prvi put da se priča o čokoladi kao o leku. Naime, prije nekoliko godina su na jednom londonskom univerzitetu otkrili kako kakao ima veći uticaj na lečenje kašlja nego sirupi, prenosi klix.ba. 
 
"Postoje dve razlike zašto čokolada može da smanji tegobe u grlu. Prva mogućnost jeste činjenica da čokolada, kao i med, formira sloj zaštite u grlu, pa se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadrži sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj", kaže Moris. 
 
U zaključku istraživanja se navodi kako čokolada smiruje završetke nerava koji iritiraju grlo i izazivaju kašalj i da je zato treba konzumirati kod upala grla ili iziritiranosti.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: