Meteorolozi u Nemačkoj najavili crveni sneg ovog vikenda

Zivot i stil - Nedelja 07.02.2021 - 13:41

BERLIN - Meteorolozi u Nemačkoj upozorili su da je za vikend u toj zemlji moguć crveni ili "krvavi sneg", neobičan meteorološki fenomen koji nastaje usled ekstremnih vremenskih prilika.

FOTO: OK Radio FOTO: OK Radio
Susrešće se hladan vazduh, koji dolazi iz Skandinavije na sever Nemačke i donosi sneg i oluje (meteorolozi predviđaju i do 40 centimetara snega), kao i topao vazduh iz Sahare na jugu te zemlje koji donosi temperaturu od 16 stepeni.
 
Upravo taj vazduh iz Sahare nosi čestice peska koje će obojiti sneg u crveno, prenosi portal Kliks pozivajući se na SNA njuz.
 
Andreas Fridrih iz Nemačkog meteorološkog servisa objasnio je za nemačke medije da se pojava crvenog snega događa kada se čestice peska u višim slojevima atmosfere pomešaju sa kristalima snega koji padaju na zemlju - potom se zajedno talože i tako oboje sneg u crveno.
 
Stručnjaci, međutim, navode da nije samo pesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snežne alge, koji tokom topljenja mogu da promene boju snega.
 
Na sajtu Nemačkog meteorološkog servisa objašnjava se da "krvavi sneg" najčešće nastaje zbog čestica pustinjskog peska, koji u crveno može obojiti i kišu, dok su alge kao uzrok promene boje češće u barama koje ostaju posle topljenja snega ili kiše.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: