Otkrivena najstarija šuma na svetu: Stara više od 385 miliona godina

Zivot i stil - Nedelja 22.12.2019 - 13:06

Dokaz o najstarijoj šumi na svetu, koja datira još od pre 385 miliona godina, otkriven je u napuštenom kamenolomu u američkoj saveznoj državi Njujork, pokazuje nova studija objavljena u časopisu "Krent Bajolodži".

Poplava ubila većinu drveća u šumi FOTO: Pinterest Poplava ubila većinu drveća u šumi FOTO: Pinterest
Fosilno korenje, tragovi drevnog krajolika, pripadalo je drveću sa stablom i lišćem, slično onome što i danas vidimo, piše u studiji, prenosi CNN. Nalaz je otkriven u mestu Kairo, oko 60 kilometara južno od Olbanija. Dosad su naučnici smatrali da je najstarija fosilna šuma u Gilboi, takođe u Njujorku, ali ova u Kairu je dva ili tri miliona godina starija i znatno se razlikuje.
 
Zvaničnik Državnog muzeja Njujorka prvi je uočio veliku strukturu u obliku korena na dnu kamenoloma. Kristofer Beri, koautor studije i paleobotaničar na Univerzitetu Kardif u Velikoj Britaniji, rekao je za CNN da je bio pomalo skeptičan kad je prvi put posetio nalazište. Smatrao je da bi to moglo da bude moderno drvo koje je izraslo u steni i kasnije bilo uklonjeno. Nakon bližeg pregleda uzoraka tla, istraživači su brzo potvrdili da se radi o otisku nečeg mnogo starijeg. Ekipa naučnika pažljivo je uklonila sloj zemlje, pomno mapirajući izvanredno otkriće.
 
Pretpostavlja se da je katastrofalna poplava ubila većinu drveća u šumi, ali je sačuvan korenski sistem. U blizini najvećih stabala pronađeni su čak i fosili riba. Ovo otkriče omogućava uvid u veliko tranziciono razdoblje planete iz sveta bez šuma u svet koji je pokriven šumama, smatra Beri.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: