Počela sezona namirnice koju nazivaju lekom za stotinu bolesti

Zivot i stil - Ponedeljak 06.11.2023 - 10:00

Kiseli kupus je tradicionalna zimska namirnica. Jede se na stotinu načina i prirodni je probiotik.

Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock
Velika prednost kiselog kupusa je što pomaže u varenju masnih jela i ubrzava metabolizam, čime se pospešuje izlučivanje štetnih materija iz organizma te čisti i regeneriše jetra. Kupus pospešuje i zaceljivanje rana, a delotvoran je i kod reume i upale vena.
 
Kiseli kupus je izvor niacina (vitamina B3), koji je neophodan za ćelijsku energiju, metabolizam i izmenu materija u mozgu. Među dobrobitima kiselog kupusa navodi se i da telo čini otpornijim na stres, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, podstiče rad ćelija i deluje podmlađujuće, a važan je za održavanje čvrstoće kostiju i doprinosi oporavku istrošenog vezivnog tkiva, prenosi Index.
 
Ova namirnica sadrži veliku količinu vitamina C, zbog čega je idealna u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine.
 
S obzirom na sve navedeno, ne čudi da kiseli kupus u narodu zovu lekom za stotinu bolesti.
 
index.hr

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: