Polovina mladih u Srbiji je anksiozna, a svaka druga osoba doživela je nasilje

Zivot i stil - Četvrtak 18.01.2024 - 09:45

Sve je više onih koji nasilje opravdavaju, rekla je predstavnica Krovne organizacije mladih Srbije Miljana Pejić predstavljajući rezultate godišnjeg izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, prenosi portal RTS.

Foto: Shutterstock/Olga Yatsenko Foto: Shutterstock/Olga Yatsenko
Govoreći o zapošljavanju mladih, Pejić je kazala da oni nakon diplomiranja na posao čekaju u proseku oko dve godine, što je jedan od problema sa kojima se suočavaju.
 
„Vidimo da je stopa nezaposlenosti mladih, iako je bolja u odnosu na ranije godine, i dalje izuzetno visoka.
Više od 50 odsto mladih ne zarađuje uopšte, veći deo njih je u obrazovnom sistemu, ali jako mali broj, od onih mladih koji zarađuje, ima veća primanja u odnosu na prosečnu potrošačku korpu“, naglasila je Pejić za RTS.
 
Prema njenim rečioma, polovina mladih u Srbiji često oseća anksioznost, a 70 odsto se bori sa stresom.
 
Kada je reč o nasilju, Pejić je objasnila da je više od trećine mladih pretrpelo fizičko i digitalno nasilje, skoro tri četvrtine verbalno, a seksualno svaki peti mladi čovek.
 
Ipak, više od 40 odsto njih nasilje opravdava, što je dvostruko više nego 2022. godine.
 
„Meni je žao što i dalje svaka škola bez obzira na veličinu nema bar jednog psihologa i jednog pedagoga koji bi dodatno bili ojačani da mogu da se bave mladima da mogu da im pomognu“, rekla je Pejić.
FoNet, RTS

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: