Prave se na Krstovdan, a jedu na Bogojavljanje: Tradicionalan recept za pihtije

Zivot i stil - Ponedeljak 18.01.2021 - 14:42

Iako pihtije pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedu se na Bogojavljenje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.

Jedu se na Bogojavljenje FOTO:S. Tasić/OK Radio Jedu se na Bogojavljenje FOTO:S. Tasić/OK Radio
Potrebno je:
 
3 suve i 3 sveže svinjske nožice
2 para svinjskih ušiju
3 svnjska repa
jedna svinjska kolenica
1 teleća noga
biber u zrnu
so
4 glavice belog luka
 
 
Priprema:
 
Sve sastojke lepo očistite i stavite ih u poveći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko 1l vode. Šporet uključite na tihu vatru i sve sastojke kuvajte do 5 sati (zavisi od toga koliko vam je meso staro). Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.
 
Da su pihtije kuvane znaćete tako što ćete videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Tada skinite lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.
 
Prohlađenu smesu, zatim, procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iskickajte na željene komade. Iskickano meso, zatim, rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost.
 
Tako pripremljene pihtije ostavite u frižider da se hlade preko noći. Prilikom serviranja pospite ih ljutom alevom paprikom.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: