Priča o omiljenim namćorima: Zašto nam se čini da nam mačke nisu naklonjene

Zivot i stil - Subota 05.12.2020 - 12:18

Uspešno smo ih pripitomili, ali često nisu baš najdruželjubivije - zbog čega?

Mačke poseduju složen govor tela FOTO: Free Images Mačke poseduju složen govor tela FOTO: Free Images
Mačke su jedine nedruštvene životinje koje smo uspešno pripitomili. Da li nam, kada smo razočarani što sa njima ne osećamo povezanost tako lako kao sa psima, prosto nešto promiče?
 
Psi kao da su biološki nesposobni da sakriju raspoloženje.
 
Geganje, njuškanje, mahanje repom - pokazatelji su zadovoljstva, nervoze ili puke, iskrene radosti. Uprkos ideji poznate slike, psi bi grozno igrali poker. Previše lako prepoznajemo znake koje odaju.
 
Mačke takođe poseduju složen govor tela - raspoloženja pokazuju trzanjem repa, nakostrešenim krznom i položajem ušiju i brkova. Predenje uobičajeno (ali ne uvek) signalizira prijateljska osećanja ili zadovoljstvo.
 
Ovi znaci obično su pouzdana metoda za utvrđivanje da li je mačka prijateljski raspoložena ili ju je najbolje ostaviti na miru.
 
Dok je povezanost koju imamo sa psom nešto u vezi sa čim možemo da budemo prilično sigurni, mačke i dalje imaju donekle lošu reputaciju, iako nam pripitomljene mačke prave društvo već hiljadama godina.
 
Samostalnost koju mnogi smatraju prednošću, drugi doživljavaju kao hladnoću, ravnodušnost ili sebičnost.
 
Oni koji ih omalovažavaju tvrde da one jedino zapravo pokazuju privrženost kada im je posuda za hranu prazna.
 
Vlasnici mačaka će, naravno, tvrditi da je to sve glupost i da je njihova povezanost sa mačkom podjednako jaka kao ona koju oseća i svaki vlasnik psa.
 
Zašto, pak, opstaje taj utisak o mačkama, da su hladne i da nisu prijateljski nastrojene? I da li u njemu ima imalo istine?
 
U najmanju ruku, predstava o mačkama kao "samostalnim" nije naškodila njihovoj popularnosti kao kućnog ljubimca.
 
Veruje se da samo u Ujedinjenom Kraljevstvu ima i do 10 miliona mačaka kućnih ljubimaca. U studiji koja je sprovedena 2012. godine, procenjeno je da otprilike 25 odsto domaćinstava ima barem jednu mačku.
 
Jedan razlog za reputaciju koju mačke imaju možda potiče od načina na koji su prvobitno pripitomljene.
 
Proces pripitomljavanja je bio mnogo više postepen nego sa psima, a u tom procesu su mačke uveliko vodile glavnu reč.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: