San olimpijskog poklonika koji ga je koštao 40.000 dolara pao u vodu

Zivot i stil - Subota 10.07.2021 - 12:25

Olimpijski san Kazunorija Takišime o postavljanju svetskog rekorda u broju poseta takmičenjima na Igrama – plan koji ga je koštao gotovo 40.000 dolara – završio se ove nedelje kada su organizatori rekli da će većina događaja biti održani bez prisustva publike.

Štedeo s mukom godinama FOTO: AP Štedeo s mukom godinama FOTO: AP
Štedeći s mukom godinama Takišma je kupio stotinu karata za Olimpijske igre u Tokiju u nadi da će prisustvovati većini olimpijskih događaja i tako srušiti dosadašnji rekord od 128 poseta.
 
„Ostao sam budan do tri sata ujutru, potpuno zbunjen“, objašnjava Takišima, glave ukrašene trakom sa nacionalnim simbolima Japana, kako je reagovao na odluku da se navijačima zabrani prisustvo na Igrama. „Vest me je zaprepastila. Voleo bih da sam moga da zaplačem, bilo bi mi lakše“.
 
Stanovnik Tokija koji vodi agenciju za nekretnine, četrdeset petogodišnji Takišima objašnjava da ga tokom većeg dela života uopšte nije zanimao sport.
 
Slučajna poseta takmičenju u umetničkom klizanju i zvuk klizaljki po ledu podstakli su ga da ode na Zimske olimpijske igre u Torinu 2006. godine, gde je video kako japanski umetnički klizač Šizukau Arakava osvaja zlatnu medalju. Od tada je postao očaran Olimpijskim igrama.
 
„Olimpijski događaji me toliko oplemenjuju“, kaže Takašima. „Neki sportisti osvajaju medalje, a neki ne uspevaju uprkos ogromnim naporima. Suze ovih sportista su autentične“, dodaje.
 
„Kada to vidim, to me podstiče da se još više trudim na svom poslu ili da da još više uživam u životu“, dodaje.
 
Posle Torina je prisustvovao svim letnjim i zimskim Igrama, sastavljajući razrađene rasporede koji su mu ponekad ostavljali samo četiri sata sna. U Riju 2016. godine, na primer, dogodilo mu se da je izašao sa stadiona, srušio se na travu i spavao sat vremena.
 
„Bilo je trenutaka kada sam se i sam pitao zašto to radim“, priznaje.
 
Pre Tokija 2020, je kupio karte i prisustvovao na 106 olimpijskih takmičenja. Sada je planirao da poseti 28 takmičenja tokom 17 dana Igara. Ginisov rekord iznosi 128, a još u maju je Takišima započeo pregovore sa Ginisovim rekordima da registruje svoj planirani od 134 posete takmičenju.
 
Zajedno sa porodicom i prijateljima potrošio je četiri miliona jena (36.386,79 dolara) na 100 karata.
 
Tada je krenula pandemija koronavirusa i organizatori su odložili Igre, potom smanjili broj takmičenja, zabranili dolazak gledalaca iz inostranstva i na kraju potpuno zabranili dolazak navijača.
 
Takišimi će biti vraćen novac. Zvaničnici tvrde da će novac od karata automatski biti refundiran gledaocima.
 
„Sva zabava kojoj sam se toliko radovao oduzeta mi je, malo po malo“, jada se Takišima. „Ova konačna zabrana prisustva publike mi je zadala konačni udarac“.
 
Iako se nada da će uspeti da obori rekord na Olimpijskim igrama u Pekingu sledeće godine ili u Parizu 2024. godine, to neće biti isto, tvrdi.
 
Takišima planira da ceremoniju otvaranja prati na svom telefenu ispred Nacionalnog stadiona, ali inače ne zna šta će dalje da radi tokom Igara.
 
Polako listajući ekran svog telefona i gledajući sve karte koje je uplatio priznaje da mu dođe da zaplače.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: