Šta se ono na Dinari sjaji praunuku popa Đujića šljokice na glavi FOTO

Zivot i stil - Četvrtak 18.03.2021 - 13:31

Na društvenim mrežama vest dana je praunuk vojvode Momčila Đujića, koji živi u Kaliforniji i ima poprilično eksplicitan Instagram profil.

“Kad si u dilemi, samo dodaj šljokice” FOTO: Screenshot “Kad si u dilemi, samo dodaj šljokice” FOTO: Screenshot
Momak po imenu Dane na Instagramu se zove GlitteryDane (Šljokičavi Dane), a kako vidimo po njegovim postovima, Dane očigledno živi život neopterećen prošlošću, oslobođen tereta lika i dela svog dede popa Đujića, piše Blic.
 
Danetov deda Momčilo Đujić, srpski sveštenik proglašen za “četničkog vojvodu”, predvodio je značajan deo četnika na području severne Dalmacije i zapadne Bosne tokom Drugog svetskog rata.
 
Bio je komandant formacije poznate kao Dinarska četnička divizija, a nakon poraza osovinskih snaga uticajna ličnost četničke emigracije.
 
Krajem 1942. i početkom 1943. godine Đujić je sa svojim četnicima počinio pokolje po selima Gata, Tugare, Čista, Gornji Dolac, Zvečanje, Dugopolje, Štikovo, Maovice, Utavice, Vinalić, Kijevo i Gorjak.
 
U selu Kosovu kod Knina Đujić je formirao i koncentracioni logor koji su nazivali "malim Jasenovcem", a čije su žrtve najviše bili Srbi antifašisti.
 
Nakon rata emigrirao je u Ameriku i stacionirao se u Kaliforniji, gde i danas žive njegovi potomci. 
 
Godine 1947. u Jugoslaviji mu je u odsutnosti suđeno za ratne zločine i proglašen je krivim.  Godine 1988. je pokrenut postupak za izručenje od SAD, ali je do smrti ostao nekažnjen.
 
Iz Kalifornije Đujić je igrao značajnu ulogu u srpskim emigrantskim pokretima a sa drugim proteranim četničkim borcima osnovao je pokret “Ravna gora”. Kasnije se povukao u San Markos i posvetio se pisanju pesama i dosetki koje je objavljivao u Americi i Srbiji.
 
Njegov unuk Dane na Instagramu im skoro 17.000 pratilaca. Sa njima nesebično deli prizore iz svog života, njegova strast su šminka, kostimiranje i fotografija, a moto: “Kad si u dilemi, samo dodaj šljokice” (When in doubt, just add glitter).
 
Brojne eksplicitne slike mahom prate uvredljivi komentari na srpskom, na koje Dane ne odgovara. Samo doda šljokice i ne obazire se.
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: