Stolar napravo drveni tenk „T-34“ u prirodnoj veličini(VIDEO)

Zivot i stil - Nedelja 12.05.2019 - 12:50

Mladi tadžikistanski stolar koji živi u Rusiji, posle tri godine neumornog rada, završio je drvenu verziju legendarnog sovjetskog tenka „T-34“ za godišnju proslavu kojom se obeležava kraj Drugog svetskog rata u Evropi.

Muhamadšarif Džalilov za volanom drvenog tenka FOTO: Printscreen Muhamadšarif Džalilov za volanom drvenog tenka FOTO: Printscreen
Muhamadšarif Džalilov živi u ruskom gradu Tuli, istorijskom centru oružarske industrije koji se nalazi južno od Moskve. Na predlog prijatelja odlučio je da napravi drveni tenk.
 
Na ovaj neobičan poduhvat, kojim je mogao da se bavi samo u slobodno vreme, mladi stolar je utrošio tri godine rada, a za kupovinu materijala potrošio je oko pola miliona rubalja (800 hiljada dinara).
 
„Nije poenta u novcu, već u uzbuđenju koje osećam dok to radim. Ono što drugi troše na piće i cigarete, ja trošim na tenk. To mi pričinjava zadovoljstvo“, kaže Džalilov u izjavi za lokalnu televiziju Tele Tula.
 
Muhamadšarif potiče iz poznate stolarske porodice u Tadžikistanu, a u Tuli živi već sedam godina. Tvrdi da nije morao da gleda bilo kakve nacrte već da ima sve „u glavi“. Međutim, često je odlazio do tenka „T-34“ koji se nalazi u parku u Tili kako bi uzeo mere, što je sumnjičave prolaznike navelo da pozovu policiju.
 
Najteže mu je bilo da radi na gusenicama i točkovima. Takođe, jedina stvar koju nije mogao sam da uradi je da pokrene tenk. Na sreću, uspeo je da ubedi ujaka, mehaničara, da mu pomogne.
 
Plan je bio da tenk pokloni predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na Dan pobede, a sve u duhu „večnog tadžičkistansko-ruskog prijateljstva“. Nažalost, to se nije dogodilo.
 
Na društvenim mrežama se pojavio predlog da se drvenom tenku dodeli počasno mesto u novoosnovanom memorijalnom parku u Tuli, a portal Tulske novosti navodi da gradsko veće razmatra tu mogućnost.
 
U međuvremenu, drveni „T-34“, opremljen zvučnicima čeka, priliku da se provoza ulicama Tule u pratnji vojne muzike, što je najveća Džalilova želja. Pošto je za to potrebna dozvola saobraćajne policije, mladi stolar je pokrenuo proceduru.
 
Džalilova replika tenka „T-34“ nije prvi ovakav model u Tuluskom regionu. Penzioner Aleksej Molčanin, iz obližnjeg grada Novomoskovska, pre nekoliko godina napravio je model tenka za svog unuka, ali ne u punoj veličini i ne od drveta, već od čelika.
 

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: