Sunčanica može da bude i fatalna

Zivot i stil - Subota 03.08.2019 - 13:02

Na spoljnoj temperaturi iznad 30 stepeni celzijusa povećan je rizik po zdravlje Dugotrajno izlaganje glave suncu, posebno potiljka dovodi do širenja krvnih sudova i otoka mozga

Takve tegobe svakog mogu da zadese FOTO: Depositphotos Takve tegobe svakog mogu da zadese FOTO: Depositphotos
Kada temperatura pređe 30 podelak na Celzijusovoj skali mnogi izgovaraju rečenicu "doživeću toplotni udar". Međutim, dr Ivana Stefanović, iz Hitne pomoći Beograd, kaže da je toplotni udar dosta retko stanje, kad su usled visoke spoljne temperature i direktne izloženosti suncu mnogo češći sunčanica, toplotni grčevi i toplotna iscrpljenost.
 
Takve tegobe bukvalno svakog mogu da zadese, i zato je važno preduzeti mere prevencije. Prva je, svakako, da se popije dovoljno tečnosti - osam do 10 čaša vode dnevno, čak i ako se ne javlja žeđ. Preporučuje se lagana hrana koja sadrži dosta svežeg voća i povrća, a izbegavnje kafe, alkoholnih pića i cigareta. Takođe, dobra telesna kondicija je još jedan od uslova da se dobro podnese letnja vrelina.
 
- Dugotrajno izlaganje glave suncu, a posebno potiljka uzrokuje širenje krvnih sudova mozga i njihovu veću propusnost, što može da dovede do otoka mozga - kaže dr Stefanović. - Ovo stanje je izuzetno opasno. Ako se sunčanica ne prepozna i ne leči može da dovede do kome i fatalnog ishoda.
 
Simptomi sunčanice najčešće su pojava suve kože, povišena telesna temperatura, glavobolja, vrtoglavica, nemir, dezorijentisanost, crvenilo lica.
 
- Važno je osobu sa sunčanicom skloniti u hlad, ponuditi joj tečnost, a visoku temperaturu snižavati antipireticima - kaže naša sagovornica. - Pacijent bi nekoliko narednih dana trebalo da izbegava izlaganje suncu, jer može da oseća umor, glavobolju i bude osetljiv na zvučne i svetlosne nadražaje i nakon što se ostali simptomi povuku.
 
Onima koji se pojačano znoje više prete toplotni grčevi.
 
- Nedostatak soli u mišićima dovodi do bolnih grčeva u mišićima ruku, nogu, ili stomaka - kaže dr Stefanović. - Da bi se ovo stanje prevazišlo potreban je odmor i mirovanje, kao i povećano unošenje vode i minerala.
 
Kada se posle dužeg perioda rashlađivanja izađe na vrućinu može da dođe do toplotne iscrpljenosti. S obzirom na to da telo nije prilagođeno visokoj temperaturi, ono blokira znojenje i raste unutrašnja temperatura.
 
- Ako se na vreme prepozna, ovo stanje se može rešiti uzimanjem vode i slanih rastvora, ali neprepoznato može dovesti do po život opasnog toplotnog udara - upozorava dr Stefanović. - Znaci toplotne iscrpljenosti su hladna i bleda koža, ubrzan puls, glavobolja, bolni grčevi u ekstremitetima, nesvestica.
 
Da bismo pomogli osobi sa simptomima toplotne iscrpljenosti važno je, kako savetuje dr Stefanović, da je povučemo u veliki hlad i blago polivamo mlakom vodom. Veoma je bitan i unos tečnosti i slanih rastvora, a simptomi se brzo povlače.
 
 
GUBITAK SVESTI
 
Toplotni udar uglavnom nastaje kada vrućinu prati i visoka vlažnost vazduha, zbog prekomerne fizičke aktivnosti ili zbog bolesti znojnih žlezda.
 
- Za razliku od sunčanice, toplotnih grčeva i iscrpljenosti, usled toplotnog udara osoba često gubi svest - kaže dr Ivana Stefanović. - Ostali simptomi su telesna temperatura preko 40, crvena, topla i suva koža, bez znojenja. Zato je potrebno onesvešćenu osobu što pre okrenuti u bočni položaj i pozvati hitnu pomoć.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: