Tasmanijski đavoli ponovo "lutaju" australijskim kopnom

Zivot i stil - Sreda 07.10.2020 - 14:49

Tasmanijski đavoli, su mesožderi torbari. Vratili su se na kopno Australije prvi put posle 3.000 godina. Mnogi ih pamte kao „opasne“ likove iz crtanih filmova.

Đavoli su zaštićeni u Australiji od 1941. godine FOTO: Getty Images Đavoli su zaštićeni u Australiji od 1941. godine FOTO: Getty Images
Jedanaest nedavno puštenih đavola započelo je istraživanje svog novog doma pošto što su oslobođeni iz okruglih, belih kaveza u utočištu za divlje životinje "Barrington Tops"  u državi Novi Južni Vels oko 190 kilometara severno od Sidneja.
 
„Videti ove vragove puštene u divlji pejzaž - to je zaista emotivan trenutak", rekla je Liz Gabriel, direktorka zaštitne grupe "Aussie Ark".
 
Tasmanijski đavoli, koje su nekada zvali Sarcophilus satanicus ili „sotonski ljubitelji mesa", izumrli su u kopnenoj Australiji pre dolaska Evropljana.
 
„Naučnici veruju da su ljudska populacija, psi tragači i El Ninjo naterali tasmanijske đavola da migriraju na tlo današnje Tasmanije, rekla je ekolog Mena Džons, sa Univerziteta u Tasmaniji.
 
Đavoli su zaštićeni u Australiji od 1941. godine, a konzervatori su godinama radili na jačanju njihove populacije, navodeći njihov značaj, jer su vrhunski grabljivci koji mogu ograničiti invazivne vrste - poput lisica i divljih mačaka - i zauzvrat zaštititi manje vrste i biodiverzitet.
 
Jedan od najvećih udaraca u naporima za očuvanje bio je devedesetih godina kada je zarazni rak nazvan "vražja bolest lica",  koji nastaje tokom parenja i uzrokuje velike tumore koji ih sprečavaju da jedu - smanjio populaciju sa oko 140.000 na 20.000 đavola.
 
Kao odgovor na to, istraživači su odgajili populaciju đavola bez raka u ograđenim divljim ogradama na australijskom ostrvu država Tasmanija.
 
Iako su đavoli skloni da se hrane malim sisarima, poznato je i da jedu leševe goveda i ovaca, što potencijalno predstavlja smetnju farmerima.
 
Za sada đavoli koji su pušteni ove godine i oni za koje se očekuje da će biti pušteni narednih godina još uvek neće otići u divljinu.
 
Umesto toga, dobijaće hranu i nadgledaće ih daljinske kamere, a neki će imati i čipove za pratnju.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: