Tramp tvitom otkrio položaj tajnog špijunskog satelita

Zivot i stil - Četvrtak 05.09.2019 - 13:50

Američki predsednik Donald Tramp tvitovao je pre nekoliko dana fotografiju koju je napravio američki tajni špijunski satelit. Ono na šta, međutim, Tramp nije računao jeste da će astronomi vrlo brzo utvrditi izvor fotografije – tajni satelit pod oznakom „USA 224“.

Smatrao da je to nešto što treba da podeli na Tviteru FOTO: Getty Images Smatrao da je to nešto što treba da podeli na Tviteru FOTO: Getty Images
Od ponovnog zaoštravanja odnosa sa SAD, Iran je intenzivirao napore u razvijanju raketa koje mogu da nose bojeve glave, a jedno od glavnih mesta za njihovo testiranje je svemirski centar „Imam Homeini“ na severu zemlje.
 
Krajem avgusta jedno lansiranje je pošlo po zlu, a satelitski snimci pokazali su kako se dim diže iznad postrojenja, ali ne mnogo više od toga.
 
Uprkos tome, američki predsednik je smatrao da je to nešto što treba da podeli na Tviteru. Čini se da je Tramp do tajnog snimka došao tokom redovnog obaveštajnog brifinga, tokom kojeg ga je fotografisao telefonom, a potom i tvitovao.
 
Na tvitovanoj fotografiji se jasno u sredini može videti odbljesakl od blica. Mnogi iz obaveštajne zajednice su se zabrinuli da li je predsednik otkrio američke špijunske kapacitete.
 
Ispostavilo se da jeste. Na fotografiji se možda ne vidi mnogo, ali položaj iz koje je napravljen otkriva.
 
Astronomi su pametni ljudi, a jedan od njih – Holanđanin Marko Langbroek bacio se na posao i svoje nalaze podelio u tvitu.
 
U intervjuu za En-Pi-Ar, Langbroek je opisao „USA 224“ kao veliki teleskop sličan „Hablu“, ali umesto da gleda prema zvezdama, uperen je na površinu Zemlje i pravi veoma precizne fotografije.
 
„USA 224“ je snažan, visokotehnološki uređaj koji košta milijarde dolara. Ima ogledalo prečnika 2,4 metara – iste veličine kao teleskop „Habl“.
 
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: