Tri magične namirnice za vaše srce: Jednu sigurno imate u zamrzivaču

Zivot i stil - Četvrtak 29.02.2024 - 13:52

Konzumiranje određenih namirnica može da utiče na zdravlje srca.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock
Do sada je nekoliko istraživanja pokazalo da ishrana u mediteranskom stilu, koja sadrži mnogo voća i povrća, celovitih žitarica, zdravih masti, orašastih plodova i semenki dobro utiče na zdravlje.
 
Dijetetičarka Viktorija Tejlor za "Biznis insajder" (Business Insider) izdvojila je nekoliko namirnica koje pozitivno utiču na srce i preporučljivo ih je često jesti. Osim što su dobre za zdravlje srca, dijetetičarka je istakla i da su povoljnija opcija u odnosu na slične namirnice.
 
Dijetetičarka je savetovala da uvek imate kesu smrznutog graška u zamrzivaču.
 
"Grašak je jeftin, nema otpada i ne zahteva nikakvu preteranu pripremu, osim što ga je potrebno skuvati", izdvojila je Viktorija Tejlor. Dodala je da je grašak dobar izvor biljnih proteina te sadrži i vitamin C, koji pomaže u zaštiti ćelija i održava ih zdravim.
 
Takođe, sadrži i vlakna, koja mogu "pomoći u smanjenju telesne apsorpcije holesterola.
 
Kikiriki
 
Kikiriki je idealna opcija za sve one koji žele zdraviju alternativu od kolačića ili torte, ali važno je jesti ga u umerenim količinama, ističe dijetetičarka. Neslani kikiriki bez premaza bogat je izvor nezasićenih masti, posebno mononezasićenih masti, te sadrži vlakna, proteine i niz vitamina i minerala koji su potrebni u uravnoteženoj ishrani, dodaje Viktorija Tejlor.
 
Repičino ulje
 
Otkrivena istina o namirnici koju mnogi vole: Niste ni svesni šta radi vašem organizmu
 
Da li znate koji su simptomi mini srčanog udara? Često se zanemaruju, a mogu biti fatalni
 
Još jedna namirnica koju je dijetetičarka izdvojila jeste ulje od repice. Kao razlog zašto je ulje od repice dobra opcija, dijetetičarka ističe da je dobra opcija za zdravlje srca, posebno za one ljude s ograničenim budžetom.
 
"Repičino ulje uglavnom sadrži mononezasićene masti koje pomažu u zaštiti srca održavanjem nivoa dobrog HDL holesterola, dok smanjuju nivoe lošeg LDL holesterola u krvi", objasnila je ona, prenosi "Ekspres" (Express).
 
 
 
INDEX.HR

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: