U Japanu uveli radnu nedelju od 4 dana - rezultati su zapanjujući

Zivot i stil - Ponedeljak 11.11.2019 - 13:42

Radna etika Japanaca jedna je od najizraženijih u svetu, do te granice da work-life balans gotovo da i ne postoji. Ali kompanija Microsoft u toj zemlji iskočila je iz šablona organizacije rada i sprovela svojevrsni eksperiment - četvorodnevnu radnu nedelju. Rezultati su bili zapanjujući: zaposleni su izrazili veći osećaj zadovoljstva i sreće, a produktivnost im je porasla za 40%.

Produktivnost zaposlenih bila je za 40% viša FOTO: AP Produktivnost zaposlenih bila je za 40% viša FOTO: AP
Iako se princip skraćene radne nedelje već duže vreme uspešno primenjuje u mnogim startapima i manjim firmama, japanski Microsoft je dokazao da je moguć i u velikoj kompaniji. Tokom avgusta meseca ove godine u svim predstavništvima Microsofta u Japanu uveden je “Work Life Choice Challenge", koji je podrazumevao da petak predstavlja slobodan dan. Radnici su primali istu platu kao i ranije.
 
Ova mini radna reforma imala je za cilj da stvori atmosferu u kojoj će svaki zaposlen raditi kraće, imati adekvatno vreme za odmor i učenje kako bi dodatno unapredili produktivnost i kreativnost.
 
Naravno, iza ovih PR reči dušebrižnosti stoji svest čelnika kompanije o neodrživom kapitalističkom radnom vremenu koje često podrazumeva ogroman broj prekovremenih radnih sati, a samim tim i pad produktivnosti zaposlenih.
 
Tako se ovaj jednomesečni test od četiri radna dana u nedelji pokazao učinkovitim: produktivnost zaposlenih bila je za 40% viša u odnosu na prethodni period. Ali, to nije bio jedini boljitak - upotreba struje bila je niža za 23%, 59% manje papira je korišćeno za štampanje, a pauze tokom radnog vremena su snižene za 25%. Takođe, 92% od 2.280 zaposlenih izrazili su pozitivan utisak o skraćenoj radnoj nedelji.
 
Broj radnih dana nije bio jedina stavka na testu - Microsoft je testirao i efikasnost radnih sastanaka, odnosno njihovo smanjenje. Zaposleni su bili ohrabreni da češće komuniciraju putem onlajn aplikacija nego uživo, a obavezni sastanci nije trebalo da traju duže od pola sata.
 
Problem prekovremenih radnih sati u Japanu je kod zaposlenih proizvodio probleme sa mentalnim zdravljem, a neke je vodio i u samoubistvo. Čak postoji i izraz u japanskom jeziku karoshi, koji se odnosi na smrt uzrokovanu preteranim radom, stresom i depresijom.
 
Microsoft u Japanu sprovešće sličan eksperiment pre kraja ove godine. Njegov cilj će biti motivisanje zaposlenih da pronađu nove načine poboljšavanja efikasnosti i work-life balansa, kao i poziv drugim kompanijama da se priključe kampanji.
 
Što se tiče radne etike i prekovremenih sati, u Srbiji i dalje prednjači pravilo da ovaj princip preovladava u privatnim kompanijama. U državnim institucijama sve zavisi od sektora, ali često su način i vreme rada mnogo ležerniji.
Noizz, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: