U varšavskom zoo vrtu slonove će lečiti medicinskom marihuanom

Zivot i stil - Petak 28.08.2020 - 13:43

Varšavski zoološki vrt najavio je da će slonovima, u sklopu pilot projekta početi da daje medicinsku marihuanu, testirajući na koji način ona deluje na stres i anksioznost koju osećaju i ove velike životinje, prenosi Dejli mejl.

Prva faza eksperimenta već je završena FOTO: Reuters Prva faza eksperimenta već je završena FOTO: Reuters
Medicinska marihuana se u nekim delovima sveta već koristi u lečenju pasa i konja, no ovo je prvi put da će se pokušati primeniti i u eksperimentu na slonovima, kazali su poljski veterinari.
 
Dr Anješka Čujkovska, veterinarka koja vodi projekat, veruje da je "ovo verovatno prva inicijativa ovakve vrste koja se primjenjuje na slonovima".
 
Istakla je da će ona i kolege pokušati da pronađu novu prirodnu alternativu za već postojeće metode suzbijanja stresa među slonovima. Dodala je da pritom žele da izbegnu korišćenje farmaceutskih sredstava.
 
Na zamisao o lečenju tri slona medicinskom marihuanom veterinari su došli pošto je krdo u zoološkom vrtu u martu moralo da se suoči s uginućem alfa ženke Erne.
 
Slonica Fredzija je nakon Ernine smrti pokazivala vrlo jake znake stresa, istovremeno se trudeći da uspostavi novu vrstu veze s drugom slonicom Bubom.
 
Da li će ulje kanabisa pomoći slonici da prebrodi stres?
 
Čujkovska je kazala da neretko prođu meseci, pa čak i godine pre nego što slonovi uspeju da prebole smrt starijeg člana krda i ponovo uspostave harmoniju, zbog čega je Fredzija bila idealan kandidat za studiju.
 
Prva faza eksperimenta već je završena, a uključivala je prikupljanje izmeta, sline i krvi svih slonova kako bi se proverili nivoi kortizola, hormona koji telo proizvodi kad je pod stresom.
 
"Planiramo da joj dajemo ulje kanabisa i da pritom stalno proveravamo nivo kortizola.Tada ćemo pouzdano znati da li funkcioniše ovaj postupak", rekla je Čijukovska.
 
Medicinska marihuana slonici će se davati direktno u usta ili pomešaana s hranom, a zdravlje ostalih slonova redovno će biti proveravano putem krvnih testova. Početne doze po količini će biti poput onih koje se daju konjima, što znači desetak kapljica ulja kanabisa podeljenih u dve do tri doze dnevno. Premda je derivat kanabisa, ovo ulje ne sadrži psihoaktivnu supstancu THC.
 
Lov i ubijanje slonova zbog njihovih kljova desetkovali su broj ovih velikih životinja u svetu. U Africi se njihov broj s nekoliko miliona na prelazu iz 19. u 20. vek, smanjio na današnjih oko 400.000.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: