Ukusna zaštita: Antikovid žvaka efikasna i do 95 odsto

Zivot i stil - Petak 26.11.2021 - 13:12

Eksperimentalna žvakaća guma koja sadrži protein koji vezuje čestice koronavirusa mogla bi ograničiti količinu virusa u pljuvački i pomoći u ograničavanju prenosa virusa kada zaraženi ljudi razgovaraju, dišu ili kašlju, veruju naučnici.

FOTO: Profimedia FOTO: Profimedia
Žvakaća guma sadrži kopije proteina ACE2 koji se nalazi na površini ćelija, a koji virus koristi kao mesto proboja u organizam i njegovu infekciju.
 
U eksperimentima u epruvetama, u kojima su se koristili uzorci pljuvačke i brisevi zaraženih osoba, čestice virusa su se pričvrstile za ACE2 "receptore" u žvakaćoj gumi. 
 
 Ova lekovita žvaka, koja ima uobičajen ukus kao i slični proizvodi, pokazala se boljom zaštitom nego što se isprva pretpostavljalo. Tokom eksperimenta, koncentracija virusa u uzorcima je spala za više od 95 posto, saopštio je istraživački tim sa Univerziteta u Pensilvaniji za časopis "Molekular terapi".
 
Antikovid žvaka ima ukus i konzistenciju obične žvakaće gume, može se čuvati godinama na normalnim temperaturama, a žvakanje ne oštećuje proteinske molekule ACE2, objavili su naučnici.
 
Korišćenje žvakaće gume za smanjenje virusnog opterećenja u pljuvački, sugerišu, predstavljalo bi pojačanje vakcinama i bilo bi posebno korisno u zemljama u kojima vakcine još nisu dostupne za većinu stanovništva.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: