Vredna je 1,7 miliona dolara: Ukradena glinena ploča stara 3.500 godina vraća se u Irak

Zivot i stil - Petak 24.09.2021 - 13:02

Glinena ploča stara 3.500 godina otkrivena u ruševinama biblioteke drevnog mesopotamskog kralja, koja je ukradena iz iračkog muzeja pre 30 godina, konačno se vraća u Irak.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Klinasta glinena ploča vredna 1,7 miliona dolara pronađena je 1853. godine kao deo zbirke od 12 ploča u ruševinama biblioteke asirskog kralja Asura Banipala, preneo je AP. Zvaničnici veruju da je ilegalno uvezena u SAD 2003. godine, zatim prodata Hobi Lobiju i na kraju izložena u Muzeju Biblije u Vašingtonu.
 
Federalni agenti zajedno sa istražiteljima unutrašnje bezbednosti zaplenili su ploču, poznatu kao ploča Gilgameš san iz muzeja u septembru 2019.
 
Mesecima kasnije, savezni tužioci u Bruklinu u NJujorku započeli su sudski postupak za oduzimanje koji je rezultirao repatrijacijom, koja je zakazana za danas popodne na ceremoniji u Smitsonianovom Nacionalnom muzeju američkih Indijanaca na kojoj će biti i zvaničnici iz Iraka.
 
 
- Vraćanjem ovih nezakonito stečenih predmeta, vlasti ovde u Sjedinjenim Američkim Državama i u Iraku dozvoljavaju iračkom narodu da se ponovo poveže sa stranicom svoje istorije - rekla je Odri Azule, generalna direktorka Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu.
 
- Ova izuzetna restitucija velika je pobeda nad onima koji osakaćuju nasleđe, a zatim ga prodaju kako bi finansirali nasilje i terorizam - istakla je ona.
 

Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: