Za šta je sve dobar ananas: Jedite ga ako ste prehlađeni ili imate upalne procese

Zivot i stil - Ponedeljak 18.03.2024 - 09:22

Bromelain iz ananasa ima antiinflamatorna svojstva

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Većina nas voli tropsko voće ananas. Međutim, ovo slatko, aromatično voće nije samo ukusno već je i veoma zdravo.
 
Osim dosta vitamina i minerala, ananas je dobar saveznik u prehladi kao i kod upalnih procesa.
 
Evo nekoliko razloga zašto je ananas dobar:
 
Hranljivost: Ananas je bogat vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, vitamin B6, folate, mangan i bakar. Ovi hranljivi sastojci mogu doprineti zdravoj ishrani.
 
Podrška imunološkom sistemu: Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, ananas može pomoći u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija kao i u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju zdravlja srca.
 
Vitamin C i antioksidanti prisutni u ananasu mogu pomoći u očuvanju zdravlja kože, podsticanju proizvodnje kolagena i smanjenju znakova starenja.
 
Konzumiranje ananasa ili svežeg soka od ananasa može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i gripa, zahvaljujući svom antiinflamatornom dejstvu i visokom sadržaju vitamina C.
 
Probavno zdravlje: Ananas sadrži enzim bromelain koji može pomoći u varenju proteina, olakšavajući probavu i smanjujući nadutost.
 
Antiinflamatorna svojstva: Bromelain takođe ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u telu.
 
Zdravlje kostiju: Ananas sadrži mangan, mineral koji je važan za zdravlje kostiju i metabolizam.
 
Antioksidativna svojstva: Ananas sadrži antioksidante koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
 
Tri namirnice koje smanjuju rizik od demencije
 
Zašto bi trebalo maslinovo ulje da koristite svakog dana?
Kontrolor apetita: Kako jesti čia seme ako želite da smršate
Bromelain iz ananasa
 
Bromelain je enzim koji se nalazi u ananasu i poznat je po svojim brojnim koristima za zdravlje. Bromelain je proteolitički enzim koji se nalazi u soku i pulpi ovog voća, ima izuzetna antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i oteklina u telu.
 
Takođe, bromelain može olakšati varenje proteina, što ga čini korisnim dodatkom kod probavnih problema kao što su nadutost i gasovi.
 
Ananas je takođe i dobra podrška zdravlju kostiju: Sadrži mangan, mineral koji je važan za zdravlje kostiju i metabolizam, što ga čini korisnim za očuvanje jakih i zdravih kostiju.
 
Uzmite u obzir da prekomerna konzumacija ananasa može izazvati iritaciju usta ili želudačne probleme kod nekih ljudi, pa je važno konzumirati ga umereno i u skladu sa sopstvenim tolerancijama i zdravstvenim stanjem. Pri korišćenju suplemenata ili koncentrisanih oblika bromelaina, preporučuje se konsultacija sa lekarom kako bi se izbegli neželjeni efekti ili interakcije sa drugim lekovima.
 
B92.net

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: