Zašto su banane u prodavnicama najčešće broj jedan na vagama?

Zivot i stil - Petak 08.03.2024 - 10:01

Da li ste primetili da je oznaka za banane u prodavnicama uvek broj jedan?

Foto: Cat Us/Shutterstock Foto: Cat Us/Shutterstock
Banane su jedna od namirnica koju mnogi obožavaju, a i među najprodavanijim su voćem u prodavnicama. Pored toga, kada se oznakama težine pristupa po abecednom redu, banane su takođe na vrhu liste.
 
Naravno, proizvodi kao što su artičoke, ananas ili avokado dolaze po abecednom redu ispred banana, ali su zbog popularnosti i učestalosti kupovine banane zadržale broj 1 na skali, odnosno da kupci ne bi dugo tragali za njima, piše Get To Text.
 
Banane se uzgajaju u 150 različitih zemalja
 
Banane nisu sezonsko voće jer mogu da se uzgajaju tokom cele godine, a najviše banana se konzumira u Ruandi: 279 kg banana po glavi stanovnika.
 
Prehrambena industrija koristi skalu od 7 boja za određivanje zrelosti banana, neki preferiraju potpuno zelene banane koje kuvaju pre konzumiranja, dok drugi kupuju gotovo braon banane koje su zbog svoje slatkoće odličan dodatak kolačima i raznim domaćim pićima.
 
Američki maloprodajni lanac Volmart je 2013. otkrio da su banane najprodavaniji proizvod u njihovim prodavnicama.
 
Sajt Science Meets Food piše da je banana najpopularnije voće na svetu i da je četvrta najvrednija prehrambena kultura na svetu, odmah iza pšenice, pirinča i mleka. National Geographic piše da banane čine približno 75 odsto trgovine tropskim voćem i da se godišnje pojede više od sto milijardi njih. One su i voće koje se najviše izvozi na svetu, piše Danas.
 
Danas

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: