Zašto toliko boli kada se posečete na papir?

Zivot i stil - Utorak 27.02.2024 - 11:09

Naizgled benigna posekotina, ali boli više nego druge posekotine i teže zarasta. Dermatolog ima objašnjenje zašto je to tako.

Foto: Shutterstock/JPC-PROD Foto: Shutterstock/JPC-PROD
Da se ​​isečemo na papir, rekli bismo ‘kakve gluposti’, ali eto, ma koliko nam neverovatno zvučalo. Još jedna iznenađujuća stvar je bol koji izaziva tako mali rez i vreme koje je potrebno da rana zaraste. Stručnjaci su proučavali ovo pitanje i pronašli objašnjenje.
 
U našim prstima, kažu, nalaze se gusto zbijeni nervni završeci, što je zaslužno za jači osećaj bola u slučaju povrede, čak i sitne poput one kada se posečete na papir, prenosi 24 sata.hr. 
 
Takođe, ivica papira je nekako nazubljena tako da su posekotine takve da im treba duže da zarastu – to možete videti ako pogledate ivicu pod mikroskopom. A element iznenađenja u povredi od papira može biti jedan od razloga zašto bol osećamo jače nego kada se posečemo nožem.
 
„Postoji psihološki element iznenađenja jer se dešava tako brzo da nemate vremena da povučete ruku. Takođe, pošto ne očekujemo povredu od papira, to čini osećaj bola još intenzivnijim. Dok radimo sa nožem, skloni smo da budemo oprezni, jer znamo da postoji opasnost, ali sa papirom nije tako“, rekla je dr Hejli Goldbah, dermatolog iz Medicinskog centra UCLA Health.
 
Kako dodaje to je nešto što se dešava uglavnom na prstima. Ljudi imaju nervne završetke po celom telu, ali na mestima kao što su vrhovi prstiju ili usne, njihova gustina je velika.
 
„Ovi nervni završeci su poznati kao nociceptori i šalju signale mozgu o stvarima koje mogu da izazovu oštećenje kože, poput ekstremne toplote, ekstremne hladnoće ili neke hemikalije“, objasnila je dermatolog.
 
Ona je dodala da bi jedan od razloga zašto je potrebno nekoliko dana da zaraste posekotinu na papiru mogao biti i to što je na rukama sa kojima stalno nešto radimo, pa se rana stalno otvara.
 
Uz to, sama ivica papira je blago nazubljena, pa seče kožu brže nego što shvatite šta se dešava. Takav rez nije gladak i potrebno mu je više vremena da se zaraste.
 
Takođe, pošto je papir napravljen od drvene pulpe, pamuka ili drugih vlakana, mali delovi mogu ostati u rani i izazvati upalu. Zato je važno da takvu posekotinu odmah operete sa malo sapuna i vode“,  dodala je ona.
 
Napomenula je i da ne treba verovati starim pričama da je ranu bolje ostaviti otvorenu, kako bi se stvorila krasta i rana brže zarasla. Njen savet je da ranu držite vlažnom ispod zavoja.
 
„Rane treba da budu vlažne kada zarastaju, to im pomaže da brže zarastaju, oštećene ćelije se brže zamenjuju novim. Osim toga, rane su manje bolne kada su vlažne“, napominje dr Goldbah.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: