Deca u Italiji više neće automatski dobijati očevo prezime

Zivot i stil - Četvrtak 28.04.2022 - 13:48

Mali Italijani više neće automatski dobijati ​​prezime svog oca pri rođenju, odlučio je Ustavni sud u Rimu.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Do sada je u toj mediteranskoj zemlji bilo obvezno da se novorođenom detetu daje očevo prezime ako ga je otac priznao. Zajedničkom prijavom majčino prezime se moglo dodati očevom prezimenu i stavljalo se iza njega.
 
U Italiji žene zadržavaju svoje prezime i nakon udaje, što znači da su se italijanske majke do sada u većini slučajeva prezivale drugačije od svoje dece.
 
Međutim, ova pravna norma krši članke italijanskog ustava, kao i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, rekao je sud u presudi objavljenoj u sredu.
 
Roditelji ubuduće moraju slobodno odlučivati ​​hoće li svojoj deci dati očevo, majčino ili dvostruko prezime, odlučile su sudije pozivajući političare na delovanje. Nacrt zakona već je u parlamentu.
 
Ubuduće, ako se roditelji izričito ne odluče za prezime, dete će automatski dobiti i očevo i majčino prezime, a ne očevo kao što je to do sada bio slučaj.
 
Pristalice promene zakona rekli su da je reč o "istorijskoj presudi", "maloj revoluciji" i daljnjem koraku prema jednakosti muškaraca i žena.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: