Zivot i stil - Sreda 16.04.2025 - 10:06
Osobe sa visokim krvnim pritiskom trebalo bi da konzumiraju više hrane bogate kalijumom, poput banana, tvrdi tim naučnika iz Kanade.
Foto: Shutterstock/ Chompoo Suriyo
- Naše istraživanje sugeriše da povećan unos hrane bogate kalijumom, poput banana ili brokolija, može imati snažniji pozitivan efekat na krvni pritisak nego samo smanjenje unosa soli - rekla je Anita Lejton sa Univerziteta Vaterlu.
Banana, koja se često svrstava uz paradajz kao jedno od najkonzumiranijih plodova na svetu, popularna je kao zasitna energetska užina i prirodni lek protiv mamurluka zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma — što je čini preporučenom i za osobe s hipertenzijom.
- Praistorijski ljudi su jeli mnogo voća i povrća, pa je moguće da su regulatorni sistemi našeg tela evoluirali tako da najbolje funkcionišu uz ishranu bogatu kalijumom i siromašnu natrijumom - rekla je Melisa Štat, glavna autorka studije objavljene u američkom časopisu za bubrežnu i opštu fiziologiju.
- Savremena zapadna ishrana sadrži mnogo više natrijuma, a manje kalijuma. To može objasniti zašto je visok krvni pritisak češći u industrijalizovanim društvima, a ređi u izolovanim zajednicama - dodaje Štat.
Rastuća konzumacija slane, prerađene hrane doprinosi porastu tzv. bolesti savremenog načina života, kao što su dijabetes i bolesti srca, jer sve više ljudi vodi sedelački način života, uz manje fizičke aktivnosti.
- U poslednjih nekoliko godina, globalna učestalost hipertenzije je porasla, upozoravaju istraživači, navodeći kao uzroke starenje svetske populacije i sve veću izloženost faktorima rizika, poput smanjene fizičke aktivnosti i popularnosti zapadne ishrane.
OK Radio, Hina/dpa
Vrati se na kategoriju Zivot i stil
Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni.
Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.