Kolica Hokinga, viski za 1,1 i skulptura za 31 milion

Zivot i stil - Petak 04.01.2019 - 11:11

Bilo da na aukciji kupujete, prodajete ili samo pratite njen neretko dramatični tok, ova vrsta trgovanja izuzetno vrednim predmetima je veoma uzbudljiva, a 2018. godinu je obeležio neobično veliki broj nadmetanja širom sveta kako za umetnička dela i dijamante, tako i za prilično neočekivane ponude - od veličanstvenih do smešnih.

Kolica Stivena Hokinga prodata za 393.000 dolara FOTO: Getty Images Kolica Stivena Hokinga prodata za 393.000 dolara FOTO: Getty Images
Među najneobičnijim predmetima koji su se našli na aukciji u godini iza nas je, na primer, "uspavani lav", najveći poznati slatkovodni biser, koji je prodat po ceni od 320. 000 evra, ili 374. 000 dolara, u aukcijskoj kući Venduehuis u Holandiji, preneo je Si-En-En. 
 
Dugačak oko sedam centimetara i težak oko 113 grama, veruje se da je ovaj biser, inače kineskog porekla, nastao u 18. veku. 
 
Pored upečatljive veličine i izgleda kojim neminovno podseća na životinju, ovaj biser je poznat i po svojoj 300 godina dugoj istoriji tokom koje je prelazio iz ruku kolonijalnih trgovaca u ruke draguljara, pa na evropske dvorove, a našao se i u riznici Katarine Velike. 
 
Na aukciji kuće Sotebi's u Njujorku u novembru su za 855. 000 dolara prodata tri majušna mesečeva kamena, koje je 1970. godine na Zemlju donale posada sovjetske misije Luna 16. 
 
Jedino poznato dokumentovano kamenje s Meseca u privatnim rukama prvobitno je poklonjeno, u ime Sovjetskog Saveza, Nivi Ivanovnoj Koroljevoj, udovici bivšeg direktora sovjetskog kosmičkog programa Sergeja Pavloviča Koroljeva, a ona ga je 1993. prodala aukcijskoj kući Sotebi's, što je bilo prvi put da je "parče nekog drugog sveta ikada ponuđeno javnosti na prodaju", kako je tada ta kuća saopštila. 
 
Zanimljivo je i da su na onlajn aukciji kuće Kristi's u novembru 2018. za 296.750 funti, odnosno 393.000 dolara, prodata invalidska kolica preminulog naučnika Stivena Hokinga, koja su korišćena od šezdesetih do ranih devedesetih godina prošlog veka, nakon čega Hoking više nije bio u stanju da sam upravlja kolicima. 
 
Tomas Vening, šef sektora Kristija u Londonu za knjige i rukopise, rekao je tada da su to "bukvalno i figurativno kolica koja su možda najviše proputovala u istoriji čovečanstva". 
 
Vredan je pomena i prsten napravljen od jednog jedinog dijamanta - delo glavnog dizajnera Epla Džonija Ajva i industrijskog dizajnera Marka Njusona, koji je u decembru prodat za 256. 000 dolara. 
 
Ovaj prsten, kako je navela kuća Sotebi's, ima između 2.000 i 3.000 faceta, što je presedan među komadima nakita sačinjenim od jednog dijamanta, a prodat je u Majamiju, s tim da je prihod od prodaje doniran dobrotvornoj organizaciji RED za obolele od side. 
 
Kristi's je na aukciji u Njujorku u oktobru 2018. prodao pravu retkost, tri hiljade godina staru asirsku skulpturu pronađenu na tlu današnjeg Iraka, i to za čak 31 milion dolara, dok je uoči prodaje ona procenjena na triput manju cifru. 
 
Time je oboren svetski rekord kad je reč o prodaji asirskih umetničkih dela. 
 
Uoči aukcije, iračko ministarstvo kulture zatražilo je da skulptura bude vraćena Iranu, a aktivisti su predložili protestno okupljanje ispred Kristija tokom aukcije, ali je portparol te aukcijske kuće rekao da nema pravne osnove za potraživanje Iraka. 
 
Predmet aukcije u protekloj godini bio je i smaragdni kristal od 5,655 karata, težak više od 1,1 kilograma, koji je pronađen u Zambiji u oktobru, a samo mesec dana kasnije u Singapuru na aukciji prodat za 28,4 miliona dolara. 
 
Retka boca viskija prodata je za 1,1 milon dolara u Edinburgu u oktobru 2018, čime je 60 godina star "Makalan Valerio Adami 1926" postao najskuplji viski koji je ikada prodat na aukciji, a reč je o boci iz ograničenog izdanja od ukupno 24 flaše, s tim da nije poznato koliko ih je još ostalo. 
 
Još jedna zanimljivost je da je u 2018. print "Edmond de Belami" postao prvo umetničko delo stvoreno veštačkom inteligencijom koje je prodato na aukciji, i to za 432,5000 dolara u Njujorku - po znatno višoj ceni u poređenju sa prethodnim procenama koje nisu premašivale sumu od 10.000 dolara. 
 
I originalna mapa Vinija Pua iz 1926. godine deo je neobičnih predmeta koji su dobili vlasnika na aukcijama u protekloj godini. U julu je, u“Sotbiju“, ova možda najčuvenija mapa u dečijoj literaturi, na kojoj su prikazane lokacije Puovih pustolovina, prodata za skoro 600.000 dolara, oborivši rekord kad je reč o aukcijskoj ceni jedne ilustrovane knjige. 
 
Na aukciji je prošle godine bio i skelet dinosaurusa star 150 miliona godina i prodat je za više od 2,36 miliona dolara u junu u Parizu. 
 
Visok 2,6 metara i dugačak gotovo devet metara, ovaj fosil neodoljivo podseća na alosaurusa, premda naučnici nisu mogli da potvrde kojoj vrsti tačno pripada taj dinosaurus. 
 
Artefakt je u dobrom stanju, sa oko 70 odsto očuvanog skeleta. 
 
Verovali ili ne, i deo stepeništa Ajfelove kule prodat je na aukciji u novembru, za sumu od 169. 999 evra. Spiralno stepenište od 25 stepenika, visoko 4,3 metra, nekada je povezivalo drugi i treći nivo čuvenog pariskog tornja, pre nego što su 1983. instalirani liftovi. 
 
Za milion dolara je na aukciji u Londonu u septembru prodat "rols-rojs" britanske kraljice Elizabete Druge. Vozilo iz 1953, koje je kraljica koristila u svečanim prilikama, kraljevska porodica je posedovala više od 40 godina, a u istom modelu se Megan, vojvotkinja od Saseksa, vozila na dan svog venčanja u maju. 
 
Na kraju, retko ko je ostao ravnodušan kada se slika britanskog crtača grafita Benksija "Devojčica sa balonom "samouništila" pretvorivši se u froncle svega nekoliko trenutaka nakon što je prodata za 1,4 miliona dolara na aukciji Sotebija u oktobru 2018. u Londonu. 
 
Naime, umetnik je u ramu sakrio mehanizam za sečenje papira, kao poziv za uništenje, koje je, poput Pabla Pikasa, izjednačio sa - stvaralačkim porivom.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: