Iguman Hilandara u ponedeljak u Vranju: Nova donacija za biblioteku

Lokalne vesti - Ponedeljak 12.02.2024 - 11:18

Arhimandrit Metodije, iguman Svete carske lavre Hilandara, će u ponedeljak, 12. februara boraviti u Eparhiji vranjskoj.

Sa ranijih poseta Vranju. Foto OK Radio Sa ranijih poseta Vranju. Foto OK Radio
Iguman  Metodije će, tom prilikom, posetiti Ogranak Biblioteke „Bora Stanković“ u Vranjskoj Banji i zvanično uručiti  vredan poklon u knjigama. 
 
Ovo je drugi put da se knjige iz Biblioteke najveće hilandarske svetinje, pozicionirane na Svetoj Gori, doniraju Ogranku Biblioteke „Bora Stanković“. 
 
Prva donacija je sadržala 206 monografskih publikacija i jedan naslov periodike, časopis za svetootačku praksu i teoriju „Otačnik“. 
 
Ovom prilikom Hilandarska zbirka u Vranjskoj Banji se upotpunjuje sa još 529 knjiga iz izdavačke produkcije Zadužbine Hilandara. 
 
Vredan poklon u knjigama sadrži umetnička, religijska, filozofska, istoriografska dela, kao i najbolja literarna ostvarenja savremenih srpskih autora.
 
Podsećamo kulturnu javnost da je 2022. godine u Biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju svečano otvoren „Hilandarski kutak“ i od tada počinje da se ostvaruje delatna prisutnost misije i nasleđa Manastira Hilandara. 
 
Biblioteku celinu “Hilandarski kutak“ čini zbirka od 962 monografske  i devet naslova serijskih publikacija. 
 
Našim korisnicima i svim Vranjancima je omogućeno da čitaju vredne i značajne knjige donirane iz Biblioteke najveće srpske svetinje. 
 
Svaka knjiga iz ove zbirke je kataloški definisana i uobličena u kapitalnom izdanju koje je Biblioteka „Bora Stanković“ publikovala 2023. godine, pod naslovom „Dar Manastira Hilandar vranjskoj Biblioteci“. 
 
Hilandarski kutak i pomenuti katalog knjiga uređeni su i štampani uz blagoslov Arhimandrita Metodija i uz veliku podršku grada Vranja i gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića.
 
Novom donacijom hilandarskih knjiga u Vranjskoj Banji nastavlja se plodna saradnja i još jednom, kao i mnogo puta kroz istoriju, potvrđuje duhovna, kulturna i prosvetna uloga hilandarske svetinje u srpskom narodu.
 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: