ISTRAŽIVANJE: Društveni položaj medijskih radnika u Vranju

Lokalne vesti - Sreda 03.11.2021 - 11:32

Zaposleni u medijima u Vranju imaju prosečnu zaradu nešto manju od 40.000 dinara (330 evra), što je za 115 evra manje od gradskog i oko 210 evra manje od republičkog proseka, a čak 30 odsto njih nije u radnom odnosu ili ima ugovore o delu, pokazuje novi infografik o društvenom položaju medijskih radnica/ka u Vranju, objavljen danas na portalu „Slobodna reč“.

FOTO: Promo FOTO: Promo

Podaci sa infografika dobijeni su tokom anonimne onlajn ankete sprovedene u oktobru 2021. godine, u kojoj je učestvovalo 20 ispitanica/ka iz 10 različitih medija.

Rezultati ankete pokazuju da u ovom poslu nema većih rodnih razlika, odnosno 6 u 10 anketiranih su žene, a većina anketiranih (dve trećine) ima manje od 35 godina.


Kao najveći problemi izdvajaju se nesiguran posao, neizvesna budućnost i male plate.

Oko 30 odsto anketiranih nije u radnom odnosu ili ima ugovor o delu, a više od 5 godina radnog staža na poslovima vezanim isključivo za medije ima tek četvrtina anketiranih (oko 25 odsto).


Prosečna zarada anketiranih je nešto manja od 40.000 dinara ili 330 evra, što je za 115 evra manje od gradskog* (53.509 dinara) i skoro 210 evra manje od republičkog proseka* (64.639 dinara). *[Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku, avgust 2021.]

Prema rezultatima ankete koji nisu predstavljeni na infografiku, blizu 40 odsto anketiranih zarađuje tek između 20.000 i 30.000 mesečno, dok zaradu veću od gradskog proseka ima oko 19 odsto anketiranih.


Nekretninu ili automobil na svoje ime poseduje tek četvrtina anketiranih, dok blizu 38 odsto i dalje živi kod roditelja u kući/stanu.

Prema navodima anketiranih koji su opciono ostavljali komentare, socijalni status medijskih radnika nije na zadovoljavajućem nivou, a profesija je degradirana.


Neke od izjava su u nastavku: “Uloga medijskih radnika je potcenjena, samim tim su i vrlo slabo plaćeni za posao kojim se bave.”

“Naša profesija je totalno degradirana, a medijski radnici su skoro pa socijalni slučajevi.”


“Beda smo, što se para tiče, toliko.”

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: