Most Vrla u bojama podrške PREVREMENO ROĐENIM BEBAMA

Lokalne vesti - Četvrtak 15.11.2018 - 11:21

Vranje - U Vladičinom Hanu će 17. novembra na Svetski dan prevremeno rođene dece ljubičastom svetlošću biti osvetljen most Vrla u znak podrške malim divovima.

Most Vrla se pruža preko Vladičinog Hana. Foto: Koridori Srbije Most Vrla se pruža preko Vladičinog Hana. Foto: Koridori Srbije

U čitavom svetu, jedna od 10 beba rodi se pre vremena.

U Srbiji, to je više od 4.000 beba godišnje, odnosno 11 svakoga dana.

Budući da se rađaju nezrele, ovim bebama je, da bi preživele, neophodna podrška specifičnih medicinskih aparata i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih radnika.

Uprkos tome, posledice prevremenog rođenja mogu biti veoma ozbiljne i trajne, a prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mladje od pet godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba.

Podršku roditeljima prevremeno rođene dece kontinuirano pruža jedino nacionalno udruženje ove vrste – „Mali Div“.

Jedna od prilika da javnost Srbije sazna više o prevremeno rođenim bebama i teškoćama sa kojima se susreću one i njihovi roditelji, jeste obeležavanje Svetskog dana prevremeno rođene dece.

Naime, 17. novembra, širom sveta, organizuju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti u javnosti o problemu prevremenog rađanja.

Jedna od tih aktivnosti je osvetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizuje ovu temu.

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku opštine Vladičin Han u okviru projekta "Pod budnim okom građana Vladičinog Hana". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja opštine Vladičin Han.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: