Redovna godišnja Skupština Društva konzervatora Srbije u Vranju

Lokalne vesti - Petak 02.06.2023 - 12:32

U sali Skupštine grada počela je redovna godišnja Skupština Društva konzervatora Srbije, koja se u Vranju održava.

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs

Prisutne je na početku pozdravio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, ističući zadovoljstvo zbog održavanja ovog skupa u Vranju.

,,Vranjski kraj bogat je kulturnom baštinom specifičnog, autentičnog tipa, a posebno se ističe graditeljsko nasleđe, brojni nepokretni spomenici kulture, arheološki lokaliteti.


U poslednjih nekoliko godina intenzivno smo sarađivali sa Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture na poduhvatima konzervatorsko-restauratorskih poslova na zdanju Selamluk, delu Pašinih konaka, autentičnom predstavniku arhitekture svoga vremena.

Ovo zdanje je od temelja do tavanica bilo predmet konzervatorskog procesa.

 
Takođe, svaki predmet na stalnoj muzejskoj postavci u Selamluku prošao je kroz tretmane vaše struke.

Aktuelni poslovi su i na Baba Zlatinoj ulici, delu kulturno-istorijske celine, kojoj pripadaju i Muzej kuća Bore Stankovića, kao i Pribojčićeva kuća u blizini.


U planu je saradnja sa arhitektama konzervatorima na poduhvatu spasavanja Haremluka, zdanja koje pripada Pašinim konacima, realizaciji stalne postavke u njemu, kao i povodom zgrade starog turskog hamama, jedne od najstarijih autentičnih sačuvanih spomenika ove vrste koji se nalazi na teritoriji samog grada“, rekao je Milenković.

U uvodnom delu  govorila je i Katarina Maksimov, predsednica Društva konzervatora Srbije i Dušan Andrejević, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, koji je naglasio izuzetnu sradanju Zavoda i Grada Vranja.

Radni deo programa redovne godišnje Skupštine Društva konzervatora Srbije danas predviđa predstavljanje modaliteta delovanja DKS i srodnih stručnih nevladinih udruženja u situaciji pojačanih rizika i napada na baštinu  i obradu teme medijskih nastupa i učešća DKS u javnom diskursu u periodu od 2019. do 2023. godine.

U nastavku programa, u Galeriji Narodnog muzeja Vranje, danas od 18 sati i 30 minuta biće otvorena izložba ,,Narodno graditeljsko nasleđe na prostoru opština Bujanovac i Preševo“, autorke Žiže Stojičić Dragićević.


Redovna godišnja Skupština Društva konzervatora Srbije nastavlja se sutra, od 11 sati  prezentacijom kulturnog nasleđa posvećenog deci.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: