140 godina vranjske biblioteke: SVETIONIK ZNANJA I KULTURE

Lokalne vesti - Petak 21.06.2019 - 14:06

U Domu vojske u Vranju održana je svečana akademija povodom velikog jubileja, 140. godina Biblioteke "Bora Stanković".

Dobitnici povelja i zahvalnica FOTO: vranje.org.rs Dobitnici povelja i zahvalnica FOTO: vranje.org.rs
Zoran Najdić, direktor Biblioteke, istakao je da 20. jun 1879. godine, bez sumnje, zauzima značajno mesto u viševekovnoj istoriji Vranja
 
- Tada je naš grad dobio čitaonicu, koja je za 140 leta rada postala pravi svetionik znanja i kulture.
 
Svi oni koji su zaslužni za razvoj Biblioteke, itekako su bili svesni značaja ustanove, koja danas s ponosom nosi ime najpoznatijeg Vranjanca, Borisava Stankovića - rekao je Najdić. 
 
Čestitajući jubilej, zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić je istakao značaj Biblioteke kao jedne od najstarijih ustanova kulture u gradu.
 
- Činjenica da je u Vranju samo godinu dana nakon oslobođenja od Turaka osnovana Čitaonica vranjska, govori da su naši preci imali razvijenu svest o neophodnosti opismenjavanja i obrazovanja stanovništva - kazao je on.  
 
Na svečanosti je Dragan Hamović, posebni savetnik ministra kulture, govorio o značaju partnerskog odnosa vranjske biblioteke i ministarstva, pre svega u realizaciji programa bibliotekarske delatnosti
 
Prisutnima se obratila i Suzanne Platt, komercijalni ataše Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, koja je primila Povelju zahvalnosti za izuzetnu saradnju, afirmaciju američke kulture i tradicije i unapređenje kultunog života
 
Direktor Biblioteke Zoran Najdić je uručio Povelje zahvalnosti gradu Vranju, Narodnoj biblioteci Srbije, Ministarstvu kulture i informisanja i 4. brigadi KOV Srbije.
 
Takođe, za izuzetnu saradnju, afirmaciju kulture i tradicije Vranja Povelja zahvalnosti uručena je i Dopisništvu RTS Vranju
 
Za izuzetnu podršku i darivanje vrednih knjiga Biblioteci Povelja zahvalnosti uručena je i Draganu Miničiću Cigi, koji se ovom prilikom zahvalio u ime nagrađenih. 
 
Na svečanosti su uručene zahvalnice i najaktivnijim čitaocima u prethodnoj godini. 
 
U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su hor Muzičke škole i glumac Goran Sultanović uz muzičku pratnju Dušana Bezuhe i Branislava Zarina
 
U sklopu programa obeležavanja 140 godina od osnivanja i rada, u Biblioteci "Bora Stanković" su otvorene nove prostorije Zavičajnog odeljenja.
 
Među počasnim zvanicama našli su se državni sekretar u Ministarstvu za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Antić i zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije Dragana Milunović.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: