145 godina biblioteke u Vranju

Lokalne vesti - Utorak 18.06.2024 - 11:00

Povodom 145. rođendana Biblioteke, u sredu, 19. juna i četvrtak, 20. juna, biće organizovani kulturni programi.

Foto:ustupljene fotografije Foto:ustupljene fotografije
Sreda, 19.06.2024. godine, 13.00 sati
 
- Program će otpočeti u 13 sati, Centralnom manifestacijom, na kojoj će se obratiti Zoran Najdić, direktor Biblioteke, dr Slobodan Milenković, gradonačelnik i dr Dragana Milunović, zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije. Program se potom nastavlja svečanim otvaranjem rekonstruisane sale za kulturne programe.
 
- O značaju dela Bore Stankovića prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović
 
- Kroz vreme i reči: izložba posvećena Bori Stankoviću. Izložbu priredile: Jasmina Knežević i Aleksandra Antić, više diplomirane bibliotekarke
 
- Od 19.00 časova, u  dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića, u okviru Programa Pisac u fokusu, gost Biblioteke će biti Katarina Mitrović, autorka romana Nemaju sve kuće dvorište.
 
Četvrtak, 20.06.2024. godine,  19.00 sati
 
- Program se nastavlja u četvrtak, 20. juna u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića, od 19 časova, dodelom zahvalnica najaktivnijim čitaocima u prethodnoj godini.
 
- Predstavljanje regionalnog autora – Gost Namik Kabil, pisac i reditelj,  autor roman Beskućnik.
 
Razgovore sa piscima moderira i vodi publicista i filozof Ivan Milenković.
 
O AUTORIMA
 
Eksperimentalni roman u stihu „Nemaju sve kuće dvorište“ Katarine Mitrović (29) smešten je u savremeni Beograd. Protagonistkinja je devojka Milena, promiskuitetna biseksualka sklona alkoholu, zloupotrebi tableta i drogama, koja nakon gubitka oca odlazi kod psihijatra, pokušavajući da unese malo reda u svoj život, tražeći izvor ličnih strepnji i pre svega, reklo bi se, ljubav.
 
„U potrazi za smislom, ona neprestano preispituje sebe, svoj odnos sa ljudima i svetom koji je usisava demonskom snagom, a kome se ona istovremeno opire i predaje. Susreti sa ljudima najrazličitijih profila, od striptizeta, radnika, muzičara do nepoznatih osoba u čije stanove odlazi, mozaički se smenjuju i postaju okidač za snažne unutrašnje monologe glavne junakinje čineći od njenog vrtoglavog putovanja svojevrstan introspektivni road movie. Takva smela potraga izaziva junakinju i čitaoca da potraži u sebi stalno dvorište za sve kuće iz kojih bežimo“, navodi izdavač „PPM Enklava“, čiji osnivač je pesnik Zvonko Karanović, na koricama knjige.
 
Katarina Mitrović objavila je prethodno dve zbirke pesama, „Utrobu” (2017) u ediciji „Prva knjiga“ Matice srpske, i „Dok čekam da prođe“ (2018).
 
Studirala je književnost, apsolventkinja je dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti, adaptirala je dramu „Paviljoni“ svoje profesorke Milene Marković i jedna je od scenarista serije „Grupa“ na RTS-u.
 
Roman “Beskućnik” Namika Kabila (Tuzla, 1968), u izdanju “Akademske knjige” iz Novog Sada, predstavlja pravo osveženje na regionalnoj književnoj sceni. Autobiografska priča reditelja i pisca iz Bosne i Hercegovine, najviše se odnosi na dom u Trebinju, u kojem je autor sa porodicom živeo do rata.
 
Međutim, istovremeno, to je iskreno napisana priča o sebi, o najbližima, ali i o posledicama nedavnog bratoubilačkog rata u Jugoslaviji. Kabil je autor je nekoliko nagrađivanih scenarija, između ostalog, i za igrani film “Kod amidže Idriza”. Igrani film “Čuvari noći”, za koji je napisao scenario i režirao ga, imao je 2008. godine svetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu. Autor je romana “Sam”, “Amarcord” i “Yesterday”, kao i nekoliko drama. Živi u Sarajevu.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: