180 MILIONA DUGA: Ko će pokriti poslovanje APOTEKE?

Lokalne vesti - Utorak 14.03.2017 - 12:36

Dugovanja Apoteke „Vranje“ iznose oko 180 miliona dinara, pokazuju zvanični podaci kojima raspolaže lokalna samouprava, koja je i osnivač ove zdravstvene ustanove.

Apoteka, izvor prihoda za jedne i dugova za druge FOTO OK Radio Apoteka, izvor prihoda za jedne i dugova za druge FOTO OK Radio

Kako bi spasilo “Apoteku”, Gradsko veće usvojilo je izmene i dopune odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad njom, tako da se nalaže susednim opštinama da u svojim budžetima predvide sredstva za finansiranje apoteka na njihovim teritorijama.

Međutim, ovom odlukom nije precizirano da li će i prethodna dugovanja od 180 miliona dinara biti prebačena na teret opštinskih budžeta, jer bi takvi detalji trebalo da budu određeni budućim ugovorima.

Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvo i koordinator radne grupe za utvrđivanje pravog stanja u Apoteci “Vranje”, kaže da ne zna da li će i ostale opštine učestvovati u plaćanju starih dugova  Apoteke.

- Bilo bi dobro kada bi i ostale opštine preuzele deo duga na sebe, ali mi za sada nemamo mogućnosti da ih na tako nešto nateramo.

To bi bila njihova dobra volja da se spasi državna apoteka, jer njenim zatvaranjem u pojedinim opštinama će nastati problem za njihove građane.

Primera radi, u Vranju neće biti problema, jer grad ima mrežu privatnih apoteka, ali šta će biti u Bosilegradu ili Trgovištu, gde narod neće imati gde da kupi lekove?
- poručuje Stajić.

On dodaje da je projektovano da “Apoteka” može da se izvuče iz dugova za nekoliko meseci, pa uz racionalno poslovanje, potrebno je još naći gotov novac kako bi moglo da se likvidno posluje.

Igor Andonov, zamenik gradonačelnika Vranja, smatra da bi bilo najbolje da “Apoteka” sama vrati dugove, što po njegovom mišljenju nije nerealno.

- To je ostvarivo ukoliko se “Apoteka” dovede u red i posluje onako kako bi trebalo, a ne kako je radila u prethodnom periodu.

Tu bi trebalo de se naprave ogromni rezovi, kako bi ona mogla da posluje rentabilno, jer ne postoji ni jedan jedini razlog da se ne posluje tako.

One apoteke koje su nerentabilne trebalo bi zatvoriti ili pak tražiti neke subvencije od drugih lokalnih samouprava, a to je upravo ono što smo usvojili na GV.

Načelnik okruga Srećko Pejković je uključen u čitavu priču, kako bi iskoordinisao da se i ostale opštine uključe u pomoć  Apoteci “Vranje”
- navodi Andonov.

Miroljub Stanković, gradski većnik za zdravstvo, mišljenja je da će se nagomilani dugovi “Apoteke” teško vratiti.


- Pored svih preduzetih mera i onih koje su u najavi, vratiti 180 miliona dinara duga je teško izvodljivo.

Kada se uđe u dubiozu, kada nemate gotov novac da nabavljate lekove, kada se uđe u krizu, teško se u takvoj situaciji izlazi iz dugova.

Videćemo kako će se takvi problem rešavati na državnom nivou, jer slučaj Apoteke “Vranje” nije jedini takav u Srbiji.

Videćemo kako će država da reaguje i ponašaćemo se po uputstvima MInistarstva zdravlja, jer mi na svoju ruku, onako kako smatramo, bez saglasnosti države, nećemo da radimo
- poručuje Stanković.

Pored dugovanja,  Apoteka “Vranje” ima i određena potraživanja, pa prilikom utvrđivanja načina vraćanja dugova treba uzeti u obzir i tu činjenicu.

Ivan Stanković, većnik za finansije, ocenjje da je “Apoteka” u veoma teškoj situaciji, ali i ukazuje da njen oporavak i spašavanje zavisi od toga kako će aktualni mendžment ustanove organizovati poslovanje.

- Znam da je prethodno rukovodstvo “Apoteke” loše ispregovaralo reprograme dugovanja.

Kakve su pregovaračke sposobnosti aktuelnog rukovodstva, ne znam.

Mišljenja sam da ni jedna opština neće pristati da nasledi dugovanja, mogu samo da krenu sa deljenjem budućih troškova, ali su ovde problem nasleđena dugovanja i kako preduzeće uvesti u zonu likvidnosti i rentabilnosti.

Po mom mišljenju neophodna je finansijska injekcija, kako doći do nje, putem hipoteke ili na neki drugi način uzimanjem kredita, ali je mala verovatnoća da od grada mogu da dobiju značajniju jednokratnu pomoć
-poručuje Stanković.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: