21 godina od BOMBARDOVANJA PLJAČKOVICE

Lokalne vesti - Petak 29.05.2020 - 10:47

Pre 21 godinu NATO bombarderi po prvi put gađali su brdo Pljačkovica iznad Vranja , koje je bilo „legitimna“ meta s obzirom da su tu bili postavljeni repetitori televizijskih i radio stanica.

Foto Preent Screen Foto Preent Screen

Avio bombe pale su na svega nekoliko stotina metara od poslednjih kuća u Vranju. U danima koji su usledili Pljačkovica je još četiri puta bila gađana, a pretposlednji put i municijom sa osiromašenim uranijumom.

Istrijske trenutke kada su bombe padale na Pljačkovicu zabeležio je Igor Ivanović, snimatelj dopisništva Radio - televizije Srbije u Vranju.

Nakon obaranja repetitora RTS - a, jug Srbije je praktično ostao bez TV signala,
skoro do potpisivanja Kumanpovskog sporazuma.

Snimci bombardovanja Pljačkovice gotovo su neizostavni detalji svakog priloga ili dokumentarnog fima kada se govori o agresiji NATO na SRJ.

Takođe, njihova vrednost je utoliko postala veća, kada se saznalo da je Pljačkovica gađana osiromašenim uranijumom.

Na njima se vide oblaci prašine, dima, zemlje i kamenja, koje je vetar razvejao po Vranju i okolini.


Čestice uranijuma su, pretpostavlja se, dospele u lanac ishrane, te 20 godina posle Vranje i Pčinjski oklrug prednjače po broju maligniteta u čitavoj Srbiji.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: