21 godina od zarobljavanja američkih marinaca na jugu Srbije: Deo njihove opreme čuva se u Vranju

Lokalne vesti - Ponedeljak 30.03.2020 - 11:08

Vojska Jugoslavije, na granici sa Makedonijom, zarobila je tri američka vojnika 31. marta 1999. godine, samo nedelju dana nakon što je otpočelo bombardovanje.

Šlem zarobljenog američkog vojnika u Spomen sobi u Vranju. Foto. S.Tasić/OK Radio Šlem zarobljenog američkog vojnika u Spomen sobi u Vranju. Foto. S.Tasić/OK Radio

Trojica uhapšenih vojnika su Endru Ramirez, Kristofer Stoun i Stiven Gonzales.

Sva trojica su pripadala izviđačkoj četi američke divizije čija je baza u Nemačkoj.

Kao svedočanstvo ovog događaja, u Spomen sobi 4. brigade Kopnene vojske
, čuva se deo opreme zarobljenih vojnika.

U Spomen sobi Četvrte brigade u Vranju čuvaju se zanimljivi eksponati iz sedam raova, ali ono što posebno privlači pažnju su oni iz perioda bombardovanja SRJ1999. godine.

Predmeti koji su ovde izloženi potiču  od druge polovine 19. veka i oslobođenja od Turaka, prateći istoriju Srbije u 20. veku, sve do NATO agresije i sukoba u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Poručnik Luka Šćepanović priča o eksponatima iz perioda bombardovanja 1999. godine.

- Ovo je šlem narednika Stivena Gonzalesa, američkog vojnika, koji je sa još dvojicom američkih vojnika zarobljen nadomak sela Slavujevac kod Preševa.

Trojica američkih vojnika su tada vozilom tipa “Hamer” ušli su na teritoriju Savezne Republike Jugoslavije, odmah bili su uočeni, a potom i zarobljeni od strane naših vojnika 
- priča poručnik Šćepanović.  

Zanimljivo je da su američki vojnici ušli u Saveznu Republiku Jugoslaviju pod oznakama Ujedinjenih Nacija, a nisu imali mandant Ujedinjenih Nacija, već su bili u snagama NATO koji je izvršio agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

“Hamer” i kompletna zaplenjena oprema danas se nalaze u Vojnom muzeju u Beogradu.


Posle zarobljavanja, marinci supušteni na slobodu i vratili su se u SAD.

S.T.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: