52. BORINA NEDELJA: Preživeti do sutra

Lokalne vesti - Subota 24.03.2018 - 01:40

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju je besedom Dušana Kovačevića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Borisav Stanković“ i predstavljanjem književnog portreta pesnika Miroslava Maksimovića, otvorena 52. „Borina nedelja.

Prosejavanje Prosejavanje "Borinog sita" FOTO: D. Ristić/OK Radio
Četa mala, ali odabrana, reči su kojima se Miroslav Cera Mihailović obratio prisutnima na otvaranju manifestacije, aludirajući na upadljivo odsustvo predstavnika Grada i lokalnih institucija i ustanova u prva dva reda Galerije Narodnog muzeja.
 
Grad Vranje je ove godine stao iza upravo završene trodnevne manifestacije „Borini književni dani“, koja je organizovana po prvi put. 
 
Mihailović je podsetio da sa prvim danom proleća dolazi i „Borina nedelja“, ali je konstatovao da ove godine proleće kasni, te je umesto sunca posetioce i goste zatekao sneg.
 
- Ali, kad se kroz Borino sito sve proseje, svo trnje ispadne, a ostaje zdravo zrno od kojeg se može napraviti najbolji slavski kolač – rekao je Mihailović najavljujući ono što je najbolje kod nas u programu predstojeće manifestacije.
 
On je preuzeo obavezu da se izvini u ime prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Borisav Stanković“ Dušana Kovačevića, koji je bio sprečen da prisustvuje manifestaciji zbog ozbiljnih zdravstvenih razloga, ali je obećao i da će prvom prilikom posetiti Vranje.
 
Mihailović je pročitao Kovačevićevu besedu kojom je otvorena 52. „Borina nedelja“.
 
Veliki dramski pisac je najpre uputio najiskrenije čestitke ovogodišnjoj dobitnici Borine nagrade, Grozdani Olujić.
 
- U godinama koje dolaze i koje će, po obećanjima biti sve bolje i bolje, naziv romana Grozdane Olujić „Preživeti do sutra“, biće sećanje na vreme i doba kada je prekosutra bilo daleko i nemoguće.
 
Jedno od mogućih pitanja je zašto, čemu i dokle će se ustanovljavati nove nagrade „značajnih umetnika“, koje unose nered u inflatorni svet „velikana“, stvarajući ravnodušnost prema pravim vrednostima, imenima i nagradama kojih bi, po sudu pameti i pravde u Srbiji, moglo biti dvadesetak.
 
Kako je moguće da se nagrada Književne zajednice „Borisav Stanković“ ne izdvaja kao jedno od najdragocenijih priznanja za lepe reči među koricama najpoznatijeg stanovnika Vranja i „okoline“ – Srbije? 
 
Međutim, kako stvari objektivno stoje, mi se suočavamo sa pitanjem da li će jednog dana imati ko da čita sve ono što je do sada napisano – napisao je Kovačević, poželevši ljubiteljima Borine pisane reči sve najbolje do sledeće, ako je bude, 53. Borine nedelje.
 
U nastavku večeri, upriličen je književni portret, kako je najavljeno, jednog od živih klasika srpske književnosti, poezije pre svega, Miroslava Maksimovića.
 
Maksimović je predstavljanje svog opusa započeo čitanjem soneta iz sonetnog venca pod nazivom „Skamenjen“, napisanom po sonetu „Kamena uspavanka“ Stevana Raičkovića, za koji je sam Raičković tvrdio da je knjiga o kraju poezije.
 
- Ja mislim nešto slično, to je zapravo knjiga o kraju jedne epohe ili bolje rečeno, to je knjiga o kraju kulture u jednoj epohi.
 
A kultura je mnogo važnija za male narode od onoh velikih koji imaju druge resurse koji im obezbeđuju opstanak i napredak.
 
Mali narodi bez kulture su u dužem vremenskom roku osuđeni na nestanak, ne kao ljudi, već kao narod – rekao je Maksimović. 
 
52. „Borina nedelja“ nastavlja se u subotu programom „Spomen na Boru“ u kojem učestvuju pisci-gosti manifestacije i razgovorom o tri veka srpske knjievnosti u Rumuniji, koji vode Stevan Bugarski i Slavomir Gvozdenović.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: