75 GODINA SLOBODE: Foto dokumenti o HEROJSKOJ BORBI za odbranu otadžbine (FOTO)

Lokalne vesti - Subota 07.09.2019 - 01:46

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković otvorio je izložbu „75 godina slobode“ povodom 7. septembra, Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

Izvor istine pred Vranjancima FOTO: vranje.org.rs Izvor istine pred Vranjancima FOTO: vranje.org.rs
Izložba sadrži 83 foto eksponata, o organizaciji i borbenim akcijama partizanskh jedinica protiv fašističkog okupatora u ovom kraju zemlje.
 
Istorija Vranja ispisana je brojnim događajima iz prošlosti koji su potresli čitav svet u prethodna dva veka, rekao je MIlenković na svečanosti.
 
- Obeležavanje značajnih datuma grada, usko je vezano za oslobođenje od stranih zavojevača
 
Razni pokušaji okupatora da nas proteraju, porobe, a neretko potpuno unište u nametnutim ratovima, jačali su duh i volju nacije kojom su izvojevane mnoge velike pobede - rekao je gradonačelnik Milenković. 
 
Kako je naglasio gradonačelnik, tom prilikom čojstvo i junaštvo u ratnim vremenima oblikovali su srpski identitet kroz vekove zbog čega je naša ljudska i moralna obaveza da dostojanstveno ističemo zasluge predaka, u istrajnoj i herojskoj borbi, za odbranu otadžbine
 
Direktor Istorijskog arhiva Borivoje Manasijević, obraćajujući se prisutnima, naveo je da svojevrsni jubilej koji grad obeležava zaslužuje ovakvu izložbu. 
 
- Sva ova dokumenta postavljena kao eksponati predstavljaju izvor istine i čuvaju se u depou Istorijskog arhiva „31. januar“ – rekao je Manasijević.
 
Jedan od autora izložbe, Miša Stojičić, hronološki je predočio istorijske činjenice koje su pratile početak i kraj Drugog svetskog rata na prostoru Vranja i juga Srbije.
 
Izložba je priređena je povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu, u saradnji Istorijskog arhiva „31. januar“ Vranje i SUBNOR-a Vranje

Foto Galerija

Izložba 75 GODINA SLOBODE

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: