Adut Grada: Borini književni dani

Lokalne vesti - Ponedeljak 19.03.2018 - 11:00

Grad Vranje će ove godine po prvi put organizovati trodnevnu manifestaciju „Borini književni dani“, od 21. do 23. marta u znak zahvalnosti velikom piscu Borisavu Stankoviću, saopšteno je na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Vesna Petric i Zorica Jović FOTO: OK Radio Vesna Petric i Zorica Jović FOTO: OK Radio
Nosilac programa ove manifestacije biće Biblioteka „Bora Stanković“, rekla je gradska većnica za kulturu i obrazovanje Zorica Jović.
 
- Imajući u vidu da je Bora Stanković nesumnjivo brend našeg grada, odlučili smo da u znak zahvalnosti velikanu srpske književnosti ove godine po prvi put organizujemo manifestaciju „Borini književni dani“.
 
Neminovno je da Biblioteka, zahvaljujući svojoj istoriji, predanosti i radu, dobije čast da započne sa organizacijom „Borinih književnih dana“ - rekla je većnica ističući da ova manifestacija nema nikakve veze sa tradicionalnom „Borinom nedeljom“ koju organizuje Književna zajednica.
 
Direktorka Biblioteke Vesna Petric je podsetila da je ova institucija najstarija ustanova kulture u gradu, osnovana 1879. godine, a od oslobođenja Vranja u Drugom svetdskom ratu, nosi ime Bore Stankovića.
 
- Mislimo da jedna takva ustanova treba da bude nosilac ovog programa, tim pre što je jedna od glavnih delatnosti Biblioteke popularisanje knjige i čitanja.
 
Žao mi je što do sada Biblioteka nije bila organizator jedne ovakve manifestacije, ali mi je drago da je neko to prepoznao – rekla je Petric.
 
Ona je istakla paralelu sa valjevskom Bibliotekom „Ljubomir Nenadović“ koja organizuje „Ljubine dane“ i čačanskom Bibliotekom „Vladislav Petković Dis“, koja organizuje „Disovo proleće“.
 
„Borini književni dani“ bi trebalo da postanu tradicionalni, a naredne godine se planira raspisivanje konkursa za najbolju kratku priču.
 
Manifestacija koju je Grad podržao sa 500.000 dinara, počeće 21. marta u Galeriji Narodnog muzeja svečanim otvaranjem, nakon čega će biti predstavljen književni portret Valentine Zlatanović Marković, Vranjanke koja živi i radi u Užicu.
 
Dan kasnije, planirano je predstavljanje romana „Zavodnik ništavila“ Predraga Markovića, dok će u petak, poslednjeg dana programa biti predstavljena knjiga "Terapija svesti“ Blagoja Savića.
 
Istog dana u 10 sati, na spomenik Bori Stankoviću u Gradskom parku biće položeno cveće.
 
Tradicionalna „Borina nedelja“, koja se organizuje po 52. put, počeće u petak, na dan otvaranja „Borinih književnih dana“ i trajaće po tradiciji do 29. marta.
 
I ove godine, „Borina nedelja“ je u znaku razmirica između organizatora, Književne zajednice „Borisav Stanković“ i gradskih vlasti, oko sredstava za finansiranje programa.  
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: