AFA Vranje: Bedan pokušaj ISTORIJSKOG REVIZIONIZMA

Lokalne vesti - Ponedeljak 09.09.2019 - 23:26

Članovi organizacije Antifašistička Akcija (AFA) Vranje izrazili su energičan protest na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici povodom programa obeležavanja Dana oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

Plakat proslave Dana oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu FOTO: Promo Plakat proslave Dana oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu FOTO: Promo
Polaganjem venaca i cveća na Spomenik revoluciji kod Pedagoškog fakulteta, svečano je obeležen 7. septembar, Dan oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu
 
U programu su nastupili hor Muzičke škole “Stevan Mokranjac” i glumac Marko Petričević, koji je recitovao stihove pesama ”Mrtvi niste” i “Jedan za sve, svi za jednoga”.
 
Upravo ove dve pesme su povod za protest AFA Vranje.
 
Dan oslobođenja Vranja 1944. godine je dan kada su jedinice NOV-a ušle u grad koji je već bio napušten od strane Bugara i time započeli slobodarsku i levičarsku tradiciju našeg grada, stoji u saopštenju ove organizacije.
 
- Dan koji bi trebao da služi kao primer prošlim i narednim generacijama da neguju i čuvaju svoje antifašističko nasleđe i klasnu borbu, umesto toga svedoci smo bednog pokušaja revizionizma uoči trajanja ceremonije koja se održala ispred Spomenika Revolucije.
 
Naime, glumac Marko Petričević recitovao je stihove pesama "Mrtvi niste" i "Jedan za sve, svi za jednoga", pesme koje slave i pevaju sluge fašista i narodnih izdajnika, gazeći po narodnim herojima koji su živote dali boreći se protiv okupatora – kažu iz AFA Vranje.
 
Zanimljivo je to što niko od prisutnih nije izrazio revolt i bunt usred ovog sramnog pokušaja slavljenja fašističkih krvnika ovim pesmama, dodaje se u saopštenju.
 
- Protiv svakog revizionizma, istoriju ne možete falsifikovati!
 
Smrt fašizmu, sloboda narodu! Srećan nam dan oslobođenja! – poručuju iz AFA Vranje.
 
Sporne pesme "Mrtvi niste" i "Jedan za sve, svi za jednoga", dovode se u vezu sa Srpskim dobrovoljačkim korpusom (SDK), vojnom formacijom iz vremena Drugog svetskog rata.
 
Pripadnici SDK-a su bili poznati kao ljotićevci po svom ideološkom vođi Dimitriju Ljotiću, vođi profašističke stranke Zbor.
 
Srpski dobrovoljački korpus se formalno nalazio pod komandom Nedićeve žandarmerije, ali je u nekoliko meseci 1943. godine faktički bio podređen nemačkim vojnim vlastima.
 
Od 1944. godine SDK dobija nemačko i italijansko naoružanje i uniforme.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: