Ajvar i trljanica u PARIZU

Lokalne vesti - Ponedeljak 14.03.2016 - 10:28

„Starinski kuvar južne Srbije“ koji je objavljen u izdanju NVO Generator iz Vranja, predstavljen je u Francuskoj, gde je naišao na veliko interesovanje.

Gordana Ristić ispred dvorca u Bretanji; Foto: Marija Janković i Laurent Geslin Gordana Ristić ispred dvorca u Bretanji; Foto: Marija Janković i Laurent Geslin

Autorke ove knjige sa receptima naših baka, Gordana Ristić i Marija Janković predstavile su knjigu, ali i pripremile nekoliko specijaliteta juga Srbije Francuzima.

Promocija u Parizu je organizovana u palačinkarnici “La Galette Electrique”, a organizatori je bio “Le Courrier des Balkans”, on-line informativni portal o Balkanu za francusko govorno područje.

- Da je za jela ovog područja u Parizu vladalo veliko interesovanje, pokazuje činjenica da su rezervacije rasprodate za tri sata – kaže koautorka Kuvara Gordana Ristić.

Posetioci su imali prilike da degustiraju specijalitete naše kuhinje, od predjela, preko jela sa i bez mesa, do kolača.

- Pripremile smo urnebes, ajvar, trljanicu i lučeni pasulj. Kao glavna jela smo ponudile mućkalicu, kapamu, posni đuveč i podvarak, a za dezert vanilice i baklavu.

Kapama, urnebes, lučeni pasulj i podvarak su oduševili Parižane
– opisuje Gordana.

U Bretanji, u simpatičnom gradiću Van, autorke su spremale koktel za ceremoniju dodele nagrada na filmskom festivalu, koji je fokusiran na Balkan.

- Predstavile smo našu kuhinju prisutnima, a spremile smo ajvar, urnebes, trljanicu i paštetu od džigerice, kao i gibanicu i pitu sa prazilukom.

Vanilice su ipak bile hit
– kaže Gordana.

„Starinski kuvar južne Srbije“, na srpskom i engleskom jeziku, sadrži recepte 90 jela iz šireg regiona južne Srbije.
 
U njemu su Gordana Ristić i Marija Janković objavile recepte popularnih, ali i nekih zaboravljenih jela iz ovog kraja.

Po planu, sledeća promocija bi trebalo da bude održana takođe u Francuskoj, u Normandiji, a na leto, trljanica, kapama, ajvar i đuveč lete u Ameriku.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: