Akcija inspekcije: Otkriveno osamdesetak RADNIKA NA CRNO

Lokalne vesti - Sreda 21.11.2018 - 11:22

Tokom inspekcijskog nadzora u poslednja dva meseca, u Vranju je otkriveno osamdesetak radnika koji su kod poslodavaca zatečeni u radu „na crno“, objavilo je Ministarstvo za rad.

Inspekcija intenzivirala nadzor FOTO: RTS printscreen Inspekcija intenzivirala nadzor FOTO: RTS printscreen
Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku objavilo je spisak neregistrovanih subjekata i poslodavaca kod kojih su zatečena lica na radu "na crno".
 
Inspekcijski nadzor obavljen je od 3. septembra do 14. novembra ove godine u čitavoj Srbiji i doneta su rešenja o preduzimanju mera.
 
Prema podacima sa spiska, u Vranju je otkriveno osamdesetak radnika na crno u više privrednih subjekata i u raznim delatnostima.
 
Najviše ih je bilo u frizerskim radnjama, objektima za kockanje i klađenje, ali i trgovinskim radnjama, ugostiteljskim objektima, građevinskim firmama i u proizvodnji nameštaja.
 
Poslodavcima su izrečene razne mere, kao što su rešenja o zabrani rada i registrovanju delatnosti, nalozi za zaključenje ugovora o radu na neodređeno vreme i prijava na obavezno osiguranje, a podneto je i više zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.
 
Inspekcija je tokom nadzora, u Preševu i Bujanovcu zatekla ukupno pedesetak radnika „na crno“ kod tridesetak poslodavaca.
 
Inspekcijski nadzori su u poslednje dve godine intenzivirani, a u toku je i realizacija projekta “Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno“ – “Reci ne radu na crno“.
 
Rad “na crno” i druge nezakonitosti mogu da se prijave putem telefona 0800 300 307, kao i popunjavanjem formulara na sajtu projekta www.recineradunacrno.com.
 
 Pozivi su besplatni, a prijave su anonimne, a treba istaći i da zakonske kazne snosi isključivo poslodavac, dok se neprijavljeni radnici ne sankcionišu.
 
Spisak svih neregistrovanih subjekata i poslodavaca kod kojih su zatečena lica na radu na crno je objavljen na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: