Albanci obeležavaju godišnjicu pojavljivanja OVPMB

Lokalne vesti - Četvrtak 26.01.2023 - 12:16

Nizom manifestacija veterani, pojedini politički lideri i građani, u četvrtak 26. januara obeležavaju godišnjicu zvaničnog pojavljivanja terorističke Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB).

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio

OVPMB je bila albanska teroristička paravojna formacija koja je delovala na jugu srbije, na teritoriji ove tri oštine.

Njeni pripadnici su se prvi put pojavili u javnosti januara 2000. godine na sahrani braće Šaćipi, koji su stradali u unakrsnoj vatri između policije i terorista u Dobrosinu u opštini Bujanovac.


Kako je najavljeno na društvenim mrežama, za četvrtak su planirana otkrivanja spomen ploča braći Šaćipi u Dobrosinu i Končulju, odlazak na groblje, ali i odavanje počasti Ridvanu Ćazimiju, jednom od vođa UČPMB, u selu Trnovac. Takođe, za večernje sate planirano je i koktek okupljanje u Končulju.

Uniforme, organizacija i taktika OVPMB - a su bile gotovo identične terorističkoj organizaciji OVK na Kosovu i Metohiji,  a veliki broj lokalnih komandanata i boraca OVPMB prethodno se borio u redovima OVK.


Teroristička OVPMB delovala je od 26. januara 2000. godine do juna 2001. godine.

Cilj OVPMB je bio da se tri opštine otcepe od Srbije i pridruže Kosovu i Metohiji, kako bi se u slučaju nezavisnosti Kosova mogla formirati Velika Albanija zajedno sa celokupnim albanskim stanovništvom u Srbiji.


U početku OVPMB nije otvoreno zalazila u sukobe sa vojskom i policijom, prvo veće angažovanje pokazala je tokom sukoba kod Bujanovca jesen 2000. godine.

U okviru plana za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, komandanti terorističke OVPMB Šefket Musliju, Ridvan Ćazimi - Leši i Mustafa Šaćiri su 21. maja u Končulju, u prisustvu Šona Salivena, šefa kancelarije NATO - a za Jugoslaviju, potpisali sporazum o mirnoj demobilizaciji OVPMB.


Po tom sporazumu VJ je trebalo da uđe u sektor B Kopnene zone bezbednosti do 31. maja 2001. godine.

Većina pripadnika OVPMB pomilovana je od strane nadležnih organa Srbije.



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: