Albanci sa juga Srbije obeležavaju godišnjicu pogibije teroriste Kapetana Lešija

Lokalne vesti - Ponedeljak 25.05.2020 - 10:40

Albanci na jugu Srbije obeležavaju godišnjicu pogibije Ridvana Ćazimija Kapetana Lešija, jednog od vođa OVPMB koja se 2000/01. godine sukobila sa državnim snagama bezbednosti Srbije.

Spomenik Kapetanu Lešiju u Velikom Trnovcu. Foto: S.Tasić/OK Radio Spomenik Kapetanu Lešiju u Velikom Trnovcu. Foto: S.Tasić/OK Radio

Manifestacija, koju zvanično organizuje Mesna zajednica Veliki Trnovac, počinje u podne, polaganjem venaca na grobu Kapetana Lešija i posetom muzeju posvećenom Ćazimiju u Trnovcu.

Nakon toga sledi odlazak do spomenika na brdu Guri gat iznad ovog sela
, gde je 24. maja pre 19 godina poginuo Leši.

Završnica manifestacije predviđena je za 17 sati svečanom akademijom u maloj sali bujanovačkog Doma kulture.

Zbog epidemije covid19 neće biti masovnih sportskih i kulturnih događaja kao ranijih godina.


Ozloglašeni terorista Ridvan Ćazimi, poznatiji kao Kapetan Leši, bio je jedan od četvorice komandanta terorističke OVPMB i komandovao 112. brigadom, koja je izvela najveći broj napada na srpske snage bezbednosti tokom sukoba 2000/01 godine na jugu Srbije. Kod svojih sunarodnika ima kultni status.

Uz Šefketa Muslijua, Muhameda Džemajlija i Mustafu Šaćirija komandovao je OVPMB 1999-2001. godine, učestvovao u mnogim terorističkim napadima i bio šef pregovaračke delegacije OVPMB u svim razgovorima.

Među teroristima je bio poznat kao kapetan Leši. Bio je zadužen za sektor Centar OVPMB koji je obuhvatao sela Breznicu, Mali i Veliki Trnovac, Dobrosin, Končulj i Lučane oko Gnjilanskog puta, koji je ključni putni pravac sa juga Srbije na KiM. Komanda njegovog sektora je bila u selu Veliki Trnovac.

Komandovao je grupom od 600 do 700 terorista koja je izvršila najviše terorističkih napada tokom sukoba na jugu Srbije. Pred kraj sukoba najavio je da će poslednji predati oružje, ali da će ga ipak predati. Tada je upozorio i da će OVPMB žestoko odgovoriti na svaku eventualnu provokaciju od strane srpskih snaga prilikom ulaska u Kopnenu zonu bezbednosti.

Ćazimi je pre nego što je preuzeo komandu nad 112. brigadom, poznatom po napadima na srpske snage bezbednosti, radio kao krojač u Bujanovcu, gde je držao i butik. Priča se da je završio Mašinski fakultet u Prištini. Ćazimijeva porodica i dalje živi u Velikom Trnovcu.

U okviru plana za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, komandanti terorističke OVPMB Šefket Musliju, Ridvan Ćazimi - Leši i Mustafa Šaćiri su 21. maja u Končulju, u prisustvu Šona Salivena, šefa kancelarije NATO - a za Jugoslaviju,
potpisali sporazum o mirnoj demobilizaciji OVPMB. Po tom sporazumu VJ je trebalo da uđe u sektor B Kopnene zone bezbednosti do 31. maja 2001. godine.

Na svega dva do tri kilometra od poslednjih kuća u Trnovcu nalazi se brdo Guri gat, što u prevodu znači - crni kamen. Terorista Ćazimi je poginuo svega tri dana nakon potpisivanja sporazuma, 24. maja 2001. godine, baš na brdu Guri gat iznad Velikog Trnovca. Ubijen je snajperskim hicem.

Njegovo ubistvo je do dana današnjeg nepoznanica, jer po jednoj priči ubile su ga srpske snage, a po drugoj u koju deo Albanaca čvrsto veruje, ubijen je od strane pripadnika svog naroda i to, kako tvrde, iz ekonomskih motiva.

Ali ono što se sigurno zna je da je Ridvan Ćazimi učestvovao u borbama na području Hrvatske i BiH ratujući protiv Srba, a borio se i u redovima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, gde je bio pod komandom Adema Jašarija, jednog od osnivača terorističke OVK na Kosovu i Metohiji, čiju je sliku držao u svom štabu u Končulju.
S.T.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: