ANA ILIĆ, reč koja leči

Lokalne vesti - Utorak 16.02.2016 - 23:54

Vranje - Pesnikinja i student filozofije iz Vladičinog Hana Ana Ilić paralelno polaže ispite i priprema svoju treću knjigu pesama.

ANa Ilić piše i bori se protiv bolesti; Foto: Ana Ilić FB ANa Ilić piše i bori se protiv bolesti; Foto: Ana Ilić FB

Ova devojka, koja trenutno živi i studira u Nišu, rođena je 1995. godine u Vranju, i do upisa na fakultet živela je u Vladičinom Hanu.

Do svoje devete godine ni po čemu se nije razlikovala od ostale dece, kaže njen otac Goran, osim možda u vanrednim rezultatima koje je postizala u prvim godinama svog školovanja.

- Pored primetnog zamaranja ništa tada nije ukazivalo na sudbinu koja joj se ubrzano približavala. Imala je nepunih 10 godina kada joj je na Dečijoj neurologiji u Beogradu postavljena dijagnoza Fridrajhova ataksija.

Reč je o retkoj, teškoj i podmukloj bolesti za koju nema leka i za koju su lekovi za usporavanje njenog razvoja preskupi i nedostupni u srpskom zdravstvenom sistemu.

Za nas sledi pravi šok, ali i borba za nabavku lekova sa jedne strane i preskakanje prepreka i birokratije u srpskom zdravstvenom sistemu i nerazumevanje države sa druge  stran
e - ukazuje Goran.

 

Zbog svega toga za kratko vreme Ana dospeva do vezanosti za invalidska kolica, a niz ozbiljnih sekundarnih dijagnoza prate onu osnovnu: ozbiljna kardiomiopatija, skeletni deformiteti, zamor, mišićna slabost, dijabetes.

Njeni roditelji ostaju bez posla u tranziciji, a u pomoć priskaču drugari iz razreda, lokalna samouprava, rok bendovi, književnici, novinari i mnogi drugi, organizujući koncerte i humanitarne aktivnosti kako bi obezbedili sredstva za lekove, banje i ostala pomagala za koliko toliko normalan Anin život i nastavak školovanja.

Paralelno sa tim Ana objavljuje i prvu knjigu pesama “Pod svetlom istine”  u 16 godini. Kaže da je pesme oduvek pisala.

Prva zbirka pesama „Pod svetlom istine“ nastajala je u periodu između 10. i 16. godine i objavljena je 25. decembra 2011. godine, na moj 16. rođendan.

To je bio poklon grupe autora izdavačke kuće „Laguna”, kao početak humanitarne akcije pod koordinacijom i pokroviteljstvom književnice Ivane Kuzmanović
- navodi Ana.

Koordinator i pokrovitelj humanitarne akcije “Pod svetlom istine” književnica Ivana Kuzmanović podseća da najplemenitiji čovek nije onaj ko da najviše, već onaj ko daje najviše od onoga što može.

- Znamo koliko unutrašnja radost i vera imaju isceliteljsku snagu, a kada se tome pridoda ljubav svih nas do kojih su Anine poruke stigle, onda je jasno i kolika je zahvalnost u njenom srcu.

 


Raznorodni načini davanja i podrške doprineli su da Anina poezija postane priznata i prepoznata i da svojom snagom postane inspiracija mnogima koje životne okolnosti nisu obeshrabrile.

Ono što je pomoglo kvalitet Aninog lečenja i života su svakako i donacije koje pristižu po meri srca davalaca, a o kojima njen život i dalje zavisi
- zaključuje Kuzmanovićeva.

Prva Anina zbirka pesama “Pod svetlom istine”, “spoj talenta, nesvakidašnje poezije, životne priče mlade pesnikinje i iskrenih najlepših želja donatora naišao je na sjajan prijem u javnosti”, kao autorsko izdanje, do sada je štampana u osam tiraža i može se reći da je knjiga pronašla put do čitalaca od Australije do Kanade.

“Pod svetlom istine” je birana za knjigu meseca u nekim od gradskih biblioteka u Srbiji, a spisak antologija i priređenih zbirki gde su se našle Anine pesme je veoma dugačak.

Valja pomenuti antologiju “Najlepše ljubavne pesme srpskih pesnikinja” - 99 srpskih pesnikinja kroz vekove.

Tu je i antologija savremenih pesnika 21. veka u ediciji “Poezije misli”, antologija književnog stvaralaštva Vladičinog Hana, jubilarnom izdanju utucajnog časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Gradina”, ediciji “Iskre ljubavi”, časopisu za umetnost i kulturu “Zvezdani kolodvori”



Anine pesme su se našle i u mnogim internacionalnim zbornicima, a njene knjige su se našle i u Frankfurtu, na najvećem sajmu knjiga na svetu. Pesme iz njenih zborki prevedene su na engleski i poljski jezik.

- Nestvarno je... Ovaj osećaj podrške i poštovanja. Da li je kliše ako kažem da mi to daje snage?

Stvarno više nije teško prepustiti se osmesima i sreći ali je teško zahvaliti se ljudima koji su to omogućili jer je to nemoguće smestiti u reči. Zato samo mogu da podelim te osmehe i sreću sa svima
- kaže Ana.

Takođe, za svoju poeziju osvojila je brojna priznanja i nagrade. Nagrađena je na književnom konkursu “Reči u boji” u organizaciji Kancelarije za mlade Vranje, dobitnik prve godišnje nagrade Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije za doprinos širenju svesti o retkim bolestima, Svetosavskog (2013. ) i Kneza Lazara (2014.) - priznanja za unapređenje kulturnog stvaralaštva opštine Vladičin Han.

Od aprila 2015. godine novoosnovani književni klub u Vladičinom Hanu, nosi ime po ovoj mladoj pesnikinji.

Ana Ilić svojom poezijom leči duh i opominje da prihvatiti sebe znači prihvatiti i svoje unutrašnje demone i izboriti se sa njima.



Nedavno je završen i “Humanitarni logo dizajn za Anu”, nakon koga je ona dobila svoj logo,  koji će krasiti njen budući sajt.

U leto 2014. godine, Ana je izdala i svoju drugu zbirku pesama  “One zvezdane oči”. Nastavlja da piše i da se bori protiv bolesti.


Kupovinom njenih knjiga pomažete i njeno lečenje. Link gde možete poručiti knjige je https://www.facebook.com/notes/pod-svetlom-istine-ana-ili%C4%87/kako-kupiti-knjigu/659890120755007

Pesmu “Krhkost osmeha”, napisala je sa svega 15 godina. Književnici, kritičari i ljubitelji poezije, kažu da nikoga ne ostavlja ravnodušnim.



Krhkost osmeha


Ne postoji više juče, vreme je stalo.
Senke drugih krovova uvek iznad tvog doma,
Hrapavo sunce uvek tvoje lice greje,
Tragovi za tobom ne ostaju,
Ožiljke samo lično nosiš,
U vrelini sopstvenih suza,
I tihih molbi vremenu,
Tvoje oči sjaje ugašenom svetlosti,
Presecajući tamu traže slobodu u beskraju,
Nedostižnu i neuhvatljivu,
Onu koja je uvek u drugim rukama,
I uvek se javlja samo izdaleka,
I peče pogled u ogledalo, gore oči,
I boli dodir na duši, ne veruje nikome,
Neka peče, neka boli,
Možda ovog puta nećeš samo ti da patiš.
Stežeš jače, veruješ u pogrešna skretanja...
I udobni talasi hladnoće prolaze,
Ali uvek sa sobom slomljene duše odnose.
Ne postoji više sutra, vreme je stalo.


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i  stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: