Avenija MB dobila posao ZBRINJAVANJA PASA, udruženja u PROTESTU

Lokalne vesti - Ponedeljak 12.02.2018 - 10:19

Gradska uprava Vranja dodelila je ugovor za zbrinjavanje pasa lutalica sa teritorije grada „Aveniji MB“ iz Beograda, što je zabrinulo ovdašnja udruženja za zaštitu životinja koja su zbog ove odluke za utorak najavile protestno okupljanje.

Psi iz Vranja biće udomljavani u Novom Selu kod Vrnjačke Banje FOTO: D. Ristić/OK Radio Psi iz Vranja biće udomljavani u Novom Selu kod Vrnjačke Banje FOTO: D. Ristić/OK Radio

Gradska uprava je pokrenula postupak javne nabavke za usluge obezbeđenja adekvatnog prihvatilišta za smeštaj pasa lutalica, na koju se kao jedini ponuđač, javila Radnja za čišćenje objekata i ostale usluge u poljoprivredi „Avenija MB“ iz Beograda.

Njihova ponuda za ove usluge iznosi 3.360 dinara sa PDV-om po jednom psu, dok procenjena vrednost celokupnog posla iznosi 4,5 miliona dinara.

Ova odluka je zabrinula ovdašnja udruženja za zaštitu životinja, koja su za utorak u 12 časova najavili protest ispred zgrade Gradske uprave.

Prema saopštenju za javnost upućenom povodom protesta, poslednji potez gradske vlasti oni tumače kao još jedan u nizu loših postupaka koji pokazuju da se grad Vranje godinama unazad bavi pitanjem napuštenih pasa površno i van zakonskih okvira, trošeći javni novac neplanski i nesvrsishodno.

Udruženja smatraju da bi prihvatanje predloga civilnog sektora nesumnjivo doprinelo smanjenju troškova i u domenu zbrinjavanja napuštenih pasa i u delu plaćanja milionskih odštetnih zahteva za ujede i otvorilo bi put za pomoć od strane mnogobrojnih donatora.

- Konkursna dokumentacija i tehnički uslovi u njoj bila je takva da je odmah bilo jasno da se ova javna nabavka sprema za poznatog ponuđača.

S obzirom na to da se povratak 1.339 naplaćenih pasa na lokacije sa kojih su uzeti u Ugovoru ne spominje, jasno je da će u ovom poslu profitirati privatna radnja za čišćenje i ostale usluge u polјoprivredi „Avenija MB“, a da će stradati psi i budžet grada
– ocenjuju udruženja potpisnici saopštenja.
 
Oni podsećaju da je Grad formirao službu Zoohigijene u okviru JKP “Komrad”, kako to nalaže Zakon o veterinarstvu, ali nije izgradio azil gde bi se napuštene životinje zbrinjavale, već je u tu svrhu korišćen objekat prihvatilišta Veterinarske stanice Vranje, kako navode, čak i onda kada taj objekat nije bio registrovan pri Upravi za veterinu.

Ovoga puta, konkurs je bio tako koncipiran da je planirano objedinjavanje usluga hvatanja i smeštaj napuštenih pasa, zbog čega vranjski “Komrad” nije mogao da konkuriše, što je OK Radiju potvrdio direktor ovog javnog preduzeća, Momir Stojiljković.

“Avenija MB” već ima brojne slične ugovore sa lokalnim samoupravama širom Srbije za smeštaj pasa u Novom Selu kod Vrnjačke Banje.

- Umesto da sa organizacijama civilnog društva napravi kvalitetan plan sterilizacije i kastracije životinja kod vranjskih veterinara, nakon hvatanja od strane lokalne zoohigijenske službe, i istovremeno radi na izgradnji prihvatilišta, Grad je odlučio da u 2018. godini 4,5 miliona dinara plati privatnoj firmi “Avenija MB” na ime usluga hvatanja, transporta i smeštaja pasa.

Zbog svega ovoga, prinuđeni smo da organizujemo protest, u želji da zaštitimo životinje i skrenemo pažnju građanima kako se njihov novac troši
– stoji u saopštenju.

Protestno okupljanje organizuju udruženja “Najbolji prijatelj”, “Borba za život” i “Zaštita, pomoć i udomljavanje životinja” iz Vranja, uz podršku neprofitne nacionalne organizacije “Koalicija za život” i ljubitelja životinja iz Vranja.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: