Behljulji pobedio Agenciju za privatizaciju!

Lokalne vesti - Utorak 03.06.2014 - 11:12

Vranje - Ustavni Sud Srbije okončao je dugogodišnji spor oko preduzeća “Balkan Brik” iz Vladičinog Hana u korist Nedžata Behljuljija iz Lučana kod Bujanovca.

Behljulji Behljulji

Odlukom objavljenom u Službenom glasniku Republike Srbije br.56, od 27. maja 2014. godine, ovaj sud je proglasio nevažećom odluku Agencije za privatizaciju kojom je stavljana van snage aukcija na kojoj je Beljulji postao jedini kupac fabrike za proizvodnju građevinskog materijala „Balkan Brik“ iz Vladičinog Hana.

Ustavnopravna ocena sprovedenog postupka zasnovana je na praksi Ustavnog suda, kao i kriterijumima Evropskog suda za ljudska prava.

Nedžat Behljulji bio je proglašen za kupca “Balkan Brika” decembra 2004. godine, na javnoj aukciji koja je sprovedena od strane Agencije za privatizaciju, u vreme kada je Srbijom vladao DSS Vojislava Koštunice.

Nekoliko dana nakon toga, pošto su odbornici Skupštine opštine Vladičin Han javno zatražili da se "Albancu ne dozvoli kupovinu fabrike u njihovom gradu" ova Agencija stavila je van snage odluku kojom je fabrika postala vlasništvo Behljuljija.

Od tada Behljulji pred sudovima bije bitku za svoja prava.

- Moj sudski spor sa  Agencijom  za privatizaciju pred raznim sudovima u Srbiji trajao je čitavih deset godina - kaže Behljulji za JUGpress.

U borbi za ostavrenje svojih prava Behljulji je angažovao desetine eminentnih advokata, od kojih su neki bili i iz inostranstva.

U tri navrata Vrhovni sud  presuđivao je u korist Nedžata Behljuljija, ali sprovođenje njegovih presuda bilo je neopravdano odlagano, pa je slučaj “Balkan Brik” bio upućen na rešavanje Ustavnom sudu Republike Srbije.

Sada je na redu Zavod za veštačenje i procenu imovine, koji će proceniti štetu koju je Behljulji pretrpeo tokom svih ovih godina.

- Bez obzira na postojanje sudskog spora i donete sudske odluke, Agencija za privatizaciju prodala je ovo  preduzeće trećem licu. A ubrzo nakon toga preduzeća “Balkan Brik” prestalo je sa radom, a 281 radnik našao se na ulici - kaže Behljulji.

Nedžat Behljulji, preko svog preduzeća “Elhan Komerc” godinama pre aukcije 2004. godine bio je uspešan poslovni partner “Balkan Brika” - uspešno je plasirao na  trzištu njihove proizvode, što je radnicima omogućavalo da redovno primaju svoje plate, a proizvodi ove fabrike stekli su veliki ugled na celom prostoru bivše Jugoslavije.

Povodom Odluke Ustavnog suda, Behljulji se zahvaljuje svojima advokatima, ali i svima koji su se stali na starnu pravde i pomogli joj da, posle deset godina, trijumfuje.


 

Jugpress, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: