Bez konzervi i pašteta u ZC: Stigli kuvani obroci

Lokalne vesti - Petak 14.09.2018 - 08:36

Novi tender za nabavku namirnica potrebnih za bolničku kuhinju Zdravstvenog centra u Vranju omogućuje da se i u ishranu stacionarnih pacijenata uvede obavezan dodatak mesa, čorbica, proje, kolača, a prema najavama nadležnih konzervirana i gotova jela kojima pacijenti nisu bili zadovoljni više neće biti na jelovniku bolničke kuhinje.

Nešto i na kašiku da se pojede. Foto: ZC Nešto i na kašiku da se pojede. Foto: ZC

Ljiljana Antić, direktorka ZC Vranje, kaže da odlazak na operaciju ili bolničko lečenje nikome ne pada lako.

- To je posebno teško ako su  uslovi loši, a hrana oskudna i nejestiva.

Veoma se razlikuje  hrana od bolnice do bolnice, državne ili privatne, ali standardi su prepoznatljivi, tako je sada i kod nas u Zdravstvenom centru Vranje, gde se u proseku dnevno pripremaju obroci za oko250 pacijenata.

Ishrana je vrlo važna za poboljšanje zdravstvenog stanja pacijenta i to velikim delom.

Posebno vodimo računa o pravilnoj ishrani gde nutricionista određuje ishranu i sastavlja jelovnik u odnosu na različite bolesti.

I kao upravnica Opšte bolnice Vranje smatrala sam da mora da se uvede
red kada je ishrana pacijenata u pitanju. Sad sam u mogućnosti da utičem na to
- napominje Antićeva.

U planu je nabavka nove opreme za kuhinju, poput nove mašine za mlevenje mesa kao i obnova kompletnog posuđa koje se koristi pri serviranju obroka pacijentima.

Pomoćnik šefa za pripremu hrane dnevno obilazi sva odeljenja i prati isporuku obroka.

Javne nabavke su u potpunosti transparentne, na sajtu Zdravstvenog centra Vranja
može da se preuzme kompletna potrebna dokumentacija, rezultati su dostupni na zvaničnom portalu ustanove.

Kako bi poboljšali transparentnost upravljanja rukovodstvo Zdravstvenog centra omogućilo je još jedan način kontrole kvaliteta, mogućnost da svi pacijenti , članovi njihovih porodica , kao i zaposleni mogu da anonimno ili lično sa potisom, ocene i daju povratnu informaciju rukovodstvu kako su zadovoljni ishranom u vranjskoj Bolnici, na taj način što će kutija za primedbe i pohvale biti prisutna i kružiti po nedelju dana u svakoj službi gde se hrana služi bolničkim pacijentima.

- Kada je reč o bolničkoj kuhinji treba očekivati promene.

Nutritivni i estetski kvalitet hrane koja se služi pacijentima će biti još bolji, naročito kada se putem interneta i društvenih mreža podigne svest o ovome i razmene iskustva.

Zdravstveni centar Vranje već sada ide u korak s promenama
- poručuje Antićeva.
 

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: